360.000 de români suferă de cancer

on . . Accesări: 4620

Un număr de 76.308 de români au fost trataţi cu citostatice, iar ceilalţi, până la 360.000 de pacienţi înregistraţi la oncologie, au fost trataţi chirurgical, a precizat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu. Cazurile noi de cancer, de aproximativ 55.000 de pacienţi, reprezintă o incidenţă de 252 la suta de mii de locuitori, din care aproximativ 165 sunt la vârste sub 14 ani. Incidenţa şi prevalenţa cancerului în România se află sub media europeană, cu excepţia cancerului de col uterin, la care ţara noastră se află pe primele locuri în Europa, incidenţa în România fiind de 30 de cazuri la 100.000 de femei.
 Nicolăescu s-a referit şi la evoluţia bugetului alocat Programului naţional de prevenire şi tratare a cancerului, evidenţiind că în 2004 s-au alocat 220 milioane de lei, în 2006 - 320 milioane de lei, în acest an - 350 de milioane de lei, iar estimarea pentru 2008 este de aproximativ 550 milioane de lei. Ministrul Sănătăţii Publice a dat asigurări că această boală este o prioritate pentru minister şi că, de la începutul mandatului, i-a acordat atenţia cuvenită. Astfel, medicamentele pentru cancer se eliberează gratuit prin toate farmaciile şi nu există plafon. Eugen Nicolăescu s-a referit şi la parteneriatul pe care îl dezvoltă cu asociaţiile bolnavilor de cancer, care au propriii reprezentanţi în comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii Publice.
 În legătură cu lista de medicamente din unele spitale, Eugen Nicolăescu a spus că managerii sunt responsabili de acest lucru pentru că nu s-a făcut o evaluare exactă a necesităţilor, astfel încât să nu existe sincope. El a precizat că schemele terapeutice sunt stabilite de comisia de specialitate şi nu de minister. Totodată, s-a referit la faptul că nicio ţară nu îşi permite să administreze gratuit toate tratamentele de ultimă generaţie. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!