"Rezultate promiţătoare" pentru un test al gazelor expirate care descoperă cancerul intestinal

on . . Accesări: 3782

cancer colon rsOamenii de ştiinţă au anunţat că au obţinut "rezultate promiţătoare" cu un test de diagnosticare a cancerului de intestin din concentraţia anumitor gaze din aerul expirat.

Acest test are avantajul că nu este deloc invaziv şi oferă rezultatul în timp foarte scurt. Conform rezultatelor publicate în revista British Journal of Surgery, testul are o precizie de 76%...

În prezent oamenii de ştiinţă lucrează la dezvoltarea unor astfel de metode de diagnosticare, pe baza aerului expirat şi pentru alte tipuri de cancer dar şi pentru alte maladii precum tuberculoza sau diabetul.

Metodele curente de diagnoză a cancerului de colon se bazează pe analize ale sângelui şi materiei fecale. Aceste tipuri de analiză nu sunt însă mereu concludente, fiind nevoie de teste suplimentare mult mai invazive.

Testul pe baza aerului expirat identifică diferenţele infime din concentraţia anumitor gaze din respiraţie, diferenţe care indică prezenţa unor tumori. Această metodă a fost experimentată la un spital din Bari, în sudul Italiei, prin analiza comparativă a respiraţiei a 37 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de colon, prin comparaţie cu respiraţia unui grup de control format din 41 de persoane sănătoase.

Primele rezultate au avut o acurateţe de 85%, însă după repetarea testului precizia a scăzut la 76%. Oamenii de ştiinţă susţin însă că aceste rezultate sun concludente şi deci mulţumitoare.


Sursa: Agerpres

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!