Tacrolimus aplicat local împotriva lichenului scleros

on . . Accesări: 3207

Conform unui studiu publicat în iulie în BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology de către cerecetători englezi, aplicarea topică a tacrolimusului (FK-506) s-a dovedit benefic la majoritatea pacientelor care suferă de lichen scleros vulvar. Dr. David M. Luesley, conducătorul studiului a declarat pentru Reuters Health, că ”deşi răspunsul favorabil este mai puţin pronunţat decât în cazul folosirii steroizilor topice cu conţinut de fluor, poate exista o ameliorare a efectelor adverse, deoarece medicamentele din această clasă nu par a fi asociate cu atrofie tegumentară – o problemă importantă în cazul aplicării prelungite a streozilor.”
 Dr. Luesley şi Dr. G. P. Downey de la Spitalul din Birmingham au publicat rezultatele unui studiu făcut pe acestă temă în care au fost incluse 16 femei cu lichen scleros. Pacientele au primit ca şi tratament aplicare locală de tacrolimus 0,1% de două ori pe zi. Cele 10 persoane care au prezentat un răspuns favorabil la controlul efectuat la 3 luni, au continuat terapia locală cu tacrolimus 0,03% de două ori pe zi.
 Două dintre femei au avut un răspuns complet menţinut timp de 12 luni. Alte opt paciente au descris o îmbunătăţire a simptomatologiei şi au dorit să-şi continue tratamentul cu tacrolimus. Terapia a fost bine tolerată.
 Având în vedere că peste 60% dintre paciente au prezentat un răspuns favorabil, cercetătorii consideră necesare studii ulterioare mai mari pentru evaluarea acestui efect al substanţei FK-506.
  ”Merită să fie investigată şi terapia combinată tacrolimus-steroizi”, a mai adăugat Dr. Luesley. ”Este posibil ca cele două medicamente să aibă un efect aditiv, ceea ce ar permite reducerea dozei de steroizi.”

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!