O nouă indicaţie în terapia de menţinere a pacienţilor cu limfom

on . . Accesări: 3900

Forurile europene au aprobat folosirea MabThera ca terapie de menţinere pentru pacienţii cu limfom non-Hodgkin folicular refractar sau cu recădere la tratament, studiile arătând că folosirea acestui produs reduce cu aproape jumatate (48%) riscul de deces al pacienţilor cu această formă de cancer, comparativ cu terapiile actuale. "Această nouă formă de terapie de menţinere este primul tratament descoperit în ultimii 30 de ani, care prelungeşte atât de mult viaţa pacienţilor", a declarat, pentru Rompres, William M. Burns, director executiv al diviziei de farmaceutice a concernului elveţian Roche.
În prezent, produsul este aprobat în Uniunea Europeană şi în România pentru tratamentul de primă linie al limfomului non-Hodgkin. Până în prezent, peste 730.000 de pacienţi din întreaga lume au primit acest tratament. Această nouă indicaţie le oferă pacienţilor care nu au răspuns la terapia anterioară şansa să trăiască o perioadă mai lungă, fără a prezenta semne de boală.
 Limfomul malign reprezintă o formă de cancer al sistemului imun, care, în cazul formelor agresive, netratate, poate duce la deces în şase luni. Conştientizarea bolii şi a simptomelor sale este de o importanţă vitală.
 Limfomul non-Hodgkin este una dintre formele de cancer ce au înregistrat o creştere a incidenţei cu 80% de la începutul anilor ’70. Dacă creşterea numărului cazurilor de îmbolnăviri se va menţine în aceleaşi cote, până în 2025, incidenţa limfomului malign va fi similară cu cea a cancerelor de sân, colon, plămân sau piele.
 În România, ultimele date statistice furnizate de Centrul de Statistică al Ministerului Sănătăţii Publice datează din 2003 şi arată că numărul celor afectaţi de limfomul non-Hodgkin era de 773.
 La nivel global, mai mult de 360.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu limfom şi la fiecare nouă minute un nou caz este descoperit. Cu toate acestea, simptomele bolii sunt foarte dificil de identificat şi de foarte multe ori sunt confundate cu unele mai puţin grave, precum cele ale gripei sau oboselii generale. În ultimii cinci ani, odată cu apariţia anticorpilor monoclonali, s-au înregistrat progrese vizibile în tratamentul limfomului, care au permis stoparea simptomelor bolii sau chiar vindecarea unui număr din ce în ce mai mare de pacienţi.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!