Dorin Florea crede că Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru înfiinţarea mai multor centre de transplant

on . . Accesări: 1689

transplant hepaticMinisterul Sănătăţii ar trebui să înfiinţeze mai multe centre de transplant la nivel naţional, pentru a se evita listelor de aşteptare, precum şi a miturilor din jurul unor medici, a declarat prim-vicepreşedintele PDL dr. Dorin Florea.
 
'Un minister responsabil ia măsuri din timp, nu să-ţi prezinte lista de aşteptare şi un singur om, un singur centru să facă transplant.

Ar trebui să fie mai multe - pentru ficat două-trei, că e mai greu, pentru cord patru-cinci, iar pentru transplantul renal cinci-şase centre, că e infinit mai uşor, îl poate face şi un rezident în anul IV. Aşa am înlătura şi mitizarea în România', a spus Dorin Florea, care este medic chirurg de profesie.
Politicianul a spus că medicina din România are probleme foarte grave fiindcă există o rezistenţă la schimbare în acest domeniu, iar medicii mai în vârstă sunt cei care creează mituri.

Nicolăescu: SCJU Târgu Mureş ar putea primi avizele pentru transplant până la sfârşitul anului

'Medicina în România are probleme foarte grave, sunt probleme foarte grave, sunt probleme care trenează de zeci de ani şi sunt doar acoperite, de fiecare dată, de tot felul de ieşiri senzaţionale, atât ale ministerului - şi domnul Nicolăescu este un as în acest domeniu - cât şi de cele mai multe ori, ale lumii medicale. Una peste alta, este o rezistenţă la nou şi la schimbare fantastică şi ne plasează, ca medicină, într-un secol trecut, în care miturile trebuie create pe prim loc şi lucrurile normale sunt prezentate ca senzaţional. Una peste alta, regret s-o spun, şi medicii participă la îndobitocirea populaţiei, de multe ori. Nu toţi, ci mai ales cei care într-adevăr sunt atât de conservatori şi nu acceptă nicicum noul, la fel cum nu acceptă să-i încurajeze pe cei tineri şi creează tot fel de mituri. N-aş fi făcut această declaraţie, dar am văzut o ieşire spectaculoasă, care se doreşte, în ce priveşte transplantul hepatic, cum de altfel se doreşte pentru toate transplanturile din România', a susţinut Dorin Florea.

Al 93-lea transplant hepatic efectuat la Institutul Clinic Fundeni

Politicianul s-a referit la declaraţiile profesorului doctor Irinel Popescu, potrivit cărui în acest an s-au făcut 81 de operaţii de transplant de ficat, că sunt şanse să se ajungă la 100 până la sfârşitul anului, în condiţiile în care România are nevoie de circa 300-400 operaţii de transplant hepatic anual.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!