Prevalenţa hepatitei C în România este mult mare în comparaţie cu alte ţări din UE

on . . Accesări: 4191

ficat.jpgStudiile epidemiologice efectuate în România indică o rată crescută a prevalenţei hepatitei virale C.  Comparativ cu ratele înregistrate în ţările Uniunii Europeneeste cifrele sunt mult mai mari în ţara noastră. Astfel în Romînia avem o prevalenţă cuprinsă între 3,23% şi 4,9% din populaţie, comparativ cu 0,5% - 1%, media europeană. Preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului (ARSF), Mihai Voiculescu, a susţinut că în România se afla aproximativ 1,5 - 2 milioane de oameni infectaţi cu unul din virusurile hepatice B sau C şi dintre ei maxim 10% sunt diagnosticaţi, acest lucru întâmplându-se pentru că boala evoluează de cele mai multe ori fără simptome.

'Oamenii trebuie să ştie că dacă au avut transfuzii de sânge sau intervenţii chirurgicale sau stomatologice extinse înainte de anii '90 este posibil să fi fost infectaţi cu unul din virusurile hepatice', a declarat preşedintele ARSF. Prof. dr. Mihai Voiculescu a vorbit şi despre importanţa folosirii metodelor de diagnostic moderne în diagnosticul Hepatitei C sau B. 'Fibroscanul este o metodă non-invazivă de apreciere a gradului de fibroză hepatică, care la unii pacienţi poate înlocui puncţia biopsie hepatică. Aşa cum se ştie puncţia hepatică este o metodă care comportă riscuri multiple şi pe care mulţi pacienţi refuză să o facă, chiar dacă acest lucru înseamnă că nu mai pot avea acces la tratament gratuit', a mai spus profesorul.

Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, Monica Acalovschi, a afirmat că patologia hepatitelor cronice reprezintă o preocupare importantă a medicilor gastroenterologi şi hepatologi, în contextul în care prevalenţa acestor boli este atât de ridicată.

Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, Fundaţia 'Academician Marin Voiculescu' (FAMV) şi Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie vor organiza la Bucureşti, în zilele de 19 şi 20 septembrie 2009, cel de-al XIX Congres Naţional de Hepatologie cu participare internaţională.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!