În ultimii ani acizii graşi polinesaturaţi de tip Omega-3 acid, proveniţi din uleiul de peşte, s-au bucurat de o popularitate extremă, fiind folosiţi pentru prevenţia unei game largi de boli, printre care boli cardiovasculare, artrite etc. Cercetătorii din Israel au identificat nivele crescute ale acidului omega-6 şi acidului arahidonic în creierul şoarecilor cu manifestări depresive, aflăm din revista Journal of Lipid Research.
„Ipoteza fosfolipidelor” în depresie, adică asocierea depresiei cu nivelele scăzute ale acizilor graşi nesaturaţi din organism, este acceptată de oamenii de ştiinţă în general, având în vedere că la bolnavii depresivi nivelul acestor acizi este constant scăzut faţă de cei sănătoşi, şi se presupune că un nivel scăzut în organism înseamnă un nivel scăzut şi în creier.
Pentru a susţine această ipoteză cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan au examinat comparativ creierul şoarecilor depresivi şi sănătoşi. Erau oarecum surprinşi de rezultatele obţinute, dat fiind că diferenţa nu era între nivelul acidului omega-3, aşa cum se aştepta, ci s-a obesrvat o diferenţă între nivelul cerebral al acidului omega-6 (care era crescut la şoarecii depresivi) şi nivele înalte a acidului arahidonic, un metabolit polinesaturat cu lanţi lung al acidului omega-6, la aceştia.
Acidul arahidonic, aşa cum se ştie, este un component esenţial pentru funcţionarea tuturor organelor din organism, inclusiv a creierului. Studii experimentale pe animale sugerează o proprorţionalitate inversă între nivelul celor două familii de acizi graşi nesaturaţi, adică consumul crescut de acid omega-3 ar fi asociat cu nivele scăzute ale acidului arahidonic din creier.
Aşadar pentru prevenirea depresiei în viitor probabil se va recomanda dietă bogată în omega-3 acid, al cărui sursă naturală este uleiul de peşte, şi consum redus de omega-6 acid, care se găseşte în toate uleiurile comestibile.