100 de transplanturi de celule stem hematopoietice făcute la Fundeni

on . . Accesări: 4742

Centrul de Hematologie şi Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni a realizat primele 100 de transplanturi de celule stem hematopoietice (TCSH), atât la copii, cât şi la adulţi. Prof.dr. Dan Coliţă, şeful Centrului, a declarat, cu prilejul marcării acestui moment, că preocupările în acest domeniu au existat încă din anii '80, când s-au efectuat două transplanturi, dar dificultăţile tehnice şi materiale, insurmontabile de la acea vreme, nu au permis continuarea acestei activităţi. El a adăugat că la sfârşitul anilor '80 au început demersurile pentru realizarea unui centru modern de TCSH, care a devenit operativ în anul 2000. Dr. Coliţă a subliniat că activitatea în acest domeniu a urmat o linie continuu ascendentă, efectuându-se atât autotransplanturi, cât şi transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali), iar numărul procedurilor a crescut de la un an la altul.
 Specialistul a evidenţiat că în 2007 s-au efectuat 36 de transplanturi, cel mai mare număr de proceduri efectuate în vreunul dintre centrele similare din ţară. Acesta a adăugat că dezvoltarea s-a realizat prin colaborări şi granturi de cercetare, în climatul favorabil creat de Agenţia Naţională de Transplant, al îmbunătăţirii legislaţiei şi al finanţării prin programele Ministerului Sănătăţii Publice.
 Dintre cele 100 de transplanturi efectuate până în prezent, 85 au fost autogrefe şi 15 au fost transplanturi allogenice. Procedurile au fost aplicate la 81 de pacienţi adulţi şi 19 copii.
"Pentru anul 2008, ne-am propus un număr de 40 de transplanturi. În prezent, cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice în Europa este de 200-400 de proceduri la 10 milioane de locuitori. Ne propunem ca în următorii ani să putem ajunge la efectuarea unui număr de transplanturi similare cu alte centre cu tradiţie din domeniu", a afirmat prof.dr. Dan Coliţă.
 ªeful Centrului de Transplant a menţionat că este necesară realizarea Registrului Naţional de Donatori de Grefe, pentru a efectua transplanturi şi cu grefe de la alţi donatori compatibili. Până în prezent, s-au colectat peste 300 de adeziuni în Institutul Clinic Fundeni şi se doreşte extinderea acestui număr prin atragerea centrelor de donare de sânge din ţară.
 În ceea ce priveşte rezultatele, dr. Dan Coliţă a spus că în 80% din cazuri, acestea au fost favorabile, iar bilanţul la cinci ani a arătat o supravieţuire de 75%.
 Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant. dr. Victor Zota, a precizat că dezvoltarea programului de transplant a fost posibilă datorită unei finanţări mai bune din partea Ministerului Sănătăţii şi a existenţei unui Program Naţional de Transplant coerent. El a spus că în ţară s-au realizat, în 2004, 17 transplanturi, în 2005 - 33, în 2006 - 58, în 2007- 81. Referindu-se la costuri, dr. Zota a precizat că în timp ce în România un transplant de celule TCSH costă 40.000 de euro, în Germania costă 150.000 de euro, iar în SUA - 250.000 de dolari. Centrele care fac transplant de celule stem hematopoietice sunt la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!