Un nou medicament pentru combaterea trombocitopeniei la bolnavii infectaţi cu virus C

on . . Accesări: 7515

Eltrombopag (Promacta, Revolade; GlaxoSmithKline) poate ajuta creşterea numărului de trombocite la pacienţii cu infecţii cronice cu virus hepatitic C, trombocitopenie care nu permite continuarea tratamentului cu medicamentele antivirale, susţin rezultatele unui trial multicentric, randomizat, controlat de fază a doua. Rezultatele au fost publicate în numărul din 29 noiembrie al revistei New England Journal of Medicine. Eltrombopag, un agonist al receptorului de trombopoetină determină de asemenea creşterea numărului de trombocite la pacienţii cu purpură trombocitopenică idiopatică. Aceste noi date ar putea veni în ajutorul multor bolnavi infectaţi cu virus hepatitic C (HCV), susţine autorul studiului Dr. John G. McHutchison de la Duke Clinical Research Institute, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina. Un număr semnificativ de pacienţi cu infecţie cu HCV vor dezvolta la un moment dat trombocitopenie, care le va compromite urmarea celui mai adecvat tratament pentru afecţiunea hepatică. Orice metodă care ar putea preveni acest fapt ar duce la îmbunătăţirea îngrijirii acestor bolnavi, a mai adăugat omul de ştiinţă.
 În studiu au fost incluşi 74 de pacienţi cu ciroză virală C cu un număr de trombocite între 20.000/ mm3 şi 70.000/ mm3, care au fost randomizaţi pentru a primi eltrombopag (30, 50, sau 75 mg) ori placebo, zilnic, timp de 4 săptămâni. S-a urmărit creşterea numărului de trombocite la 100.000/ mm3 sau peste această valoare, la săptămâna 4 de tratament. Tratamentul cu Eltrombopag sau placebo a fost continuat 12 săptămâni, iar terapia cu peginterferon şi ribavirin a putut fi iniţiată la săptămâna 4.
 După 4 săptămâni de tratament numărul de trombocite nu a crescut peste 100,000/mm3 la niciunul din cei 17 pacienţi incluşi în lotul care a primit placebo. Rezultatele obţinute după administrarea de eltrombopag au depins de doza administrată. Creşterea trombocitelor peste 100.000/ mm3 a fost notată la 9 (75%) din cei 12 bolnavi care au primit doza de 30 mg/zi, la 15 (79%) din cei 19 bolnavi care au primit 50mg/zi şi la 20 (95%) din cei 21 de pacienţi care au primit 75 mg eltrombopag pe zi (P < .001).
 Pe perioada în care s-a continuat administrarea de eltrombopag, respectiv de placebo, la 49 de pacienţi a fost iniţiată terapia antivirală. Tratamentul antiviral a putut fi urmat timp de 12 săptămâni de 36%, 53% şi respectiv 65% din pacienţii aflaţi sub tratament cu eltrombopag 30mg/zi, 50mg/zi, respectiv 75 mg/zi, în comparaţie cu doar 6% din pacienţii din lotul placebo. Dr. McHutchison susţine că echipa de cercetare este încurajată de aceste rezultate şi lucrează deja la un trial multicentric de fază 3 în care speră să se confirme aceste rezultate.
 Cefaleea a fost efectul advers cel mai frecvent raportat în timpul primelor patru săptămâni de studiu. Alte efecte secundare raportate au fost: uscăciunea gurii, dureri abdominale, greaţă. În perioada ultimelor 8 săptămâni de studiu efectele adverse raportate au fost cele care se asociază în mod curent terapiei antivirale. Limitările studiului sunt determinate de lotul mic de pacienţi şi de imposibilitatea de a determina dacă efectele adverse notate au fost dependente de doză.
 "Terapia cu eltrombopag creşte numărul de trombocite la pacienţii cu trombocitopenie şi ciroză virală C şi permite inţierea terapiei antivirale” au concluzionat autorii.
 
N Engl J Med. 2007;357:2227–2236.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!