Opţiuni terapeutice pentru gripa la copii

on . . Accesări: 3109

Comisia Europeană a aprobat lansarea în România a unei noi formule pentru Oseltamivir, destinată uzului pediatric. Este vorba de capsule de 30 mg şi 45 mg ce sunt destinate tratamentului şi prevenţiei gripei la copii mai mari de un an. "Noua formulă pediatrică este binevenită, având în vedere că acest medicament este eficient împotriva tuturor virusurilor gripale, inclusiv tulpina Solomon Islands aflată în circulaţie în acest sezon.", a declarat dr. Adrian Streinu Cercel, cu ocazia Zilelor ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".
 Tamiflu este un tratament antiviral cu administrare orală, nu un vaccin. Medicamentul se eliberează în farmacii numai pe bază de reţetă, medicii fiind singurii în măsură să recomande începerea tratamentului cu acest produs. Mecanismul de acţiune al medicamentului este blocarea neuraminidazei, o enzimă de pe suprafaţa celulei. Când neuraminidaza este inhibată, virusul gripal, indiferent de tipul lui, nu se mai poate răspândi, deci nu mai poate infecta alte celule ale organismului uman.
 Gripa poate fi deosebit de periculoasă în cazul copiilor. Riscul îmbolnăvirii de gripă este aproape de trei ori mai mare în cazul copiilor, decât în cazul adulţilor. Statisticile arată că anual, unul din trei copii se poate îmbolnăvi de gripă, comparativ cu unul din zece adulţi. Ca urmare, este nevoie de noi metode de tratament pentru copii, deoarece ei sunt afectaţi mult mai sever de gripa sezonieră decât adulţii. Gripa sezonieră este dată de virusul gripal uman circulant în sezonul actual, faţă de care populaţia se poate proteja prin vaccinare. Gripa sezonieră este cauzată de un virus care infectează tractul respirator superior şi inferior: nasul, sinusurile, gâtul, plămânii şi urechea medie. Boala apare în mod curent în lunile de toamnă şi iarnă şi este caracterizată de focare epidemice care durează 6-8 săptămâni. Debutul gripei este brusc, iar persoanele afectate reclamă o stare generală proastă, simptomele obişnuite pentru gripă fiind febra, frisoanele, tusea, durerile musculare şi articulare, cefaleea, oboseala şi astenia. Formele cele mai severe, însoţite de o rată mare a complicaţiilor şi deceselor, apar mai ales la copii, vârstnici şi persoane cu boli cronice. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!