Premieră mondială: un vaccin împotriva cocainei

on . . Accesări: 3030

Pentru prima dată în lume se va administra un vaccin împotriva cocainei. La sfârşitul acestui an, sau cel târziu la începutul lui 2008, medicina ''killer'' a ''zăpezii'' va fi testată şi în Spania, ţara cu cel mai înalt indice de consum al acestui drog din Europa /2 la sută dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 64 de ani, comparativ cu 1,1 la sută în restul Bătrânului Continent/. Vaccinul, care va fi testat pe 150 de cocainomani din trei spitale din Madrid, Barcellona şi Valencia - este rezultatul unei cercetări, aflată încă în fază experimentală, a Universităţii americane Yale. Potrivit anticipărilor, el este foarte eficient. ''Este ca şi cum i-ai coase gura unui înfometat'', au dat asigurări, la 10 aprilie, cercetătorii, pentru ziarul spaniol ABC, scrie Gian Antonio Orighi, într-o corespondenţă de la Madrid pentru ziarul italian La Stampa.
 Punctul de interes major al medicamentului se bazează pe terapia imunologică, cu alte cuvinte vaccinul administrează sau generează anticorpi care ''blochează'' drogul în fluxul sanguin, înainte ca el să ajungă la creier. Cocaina, la fel ca tutunul, nu provoacă un răspuns imunologic aşa cum se întâmplă cu virusurile sau bacteriile care provoacă maladiile. Răspunsul imunologic, cu alte cuvinte anticorpii, este generat de vaccin, care aderă la drog. Uniunea lor generează un compus chimic prea mare pentru a străbate bariera hematoencefalică, obstacolul care produce fluxul sanguin ce protejează creierul. Rezultatul: cocaina nu mai produce plăcere.
 Pacienţii care se vor supune acestui tratament de pionierat vor primi patru doze din medicament, una la începutul testului şi alte trei succesiv, la intervale regulate. Condiţia cerută bolnavilor este să fie cocainomani, cu sau fără consum adiţional de alcool, dar care să nu folosească şi alte stupefiante opiacee, precum heroina. Un punct important este apoi ca medicamentul să nu fie administrat cu rol preventiv, ci numai celor care au căzut deja victimă consumului acestui drog devastator. ''Cocaina continuă să se bucure de o imagine mitizată - a declarat Carmen Moya, care răspunde de departamentul antidrog al regiunii catalane. Mai ales tinerii sunt cei care leagă consumul acestui drog de succesul social şi de timpul liber''.
 ''Nu este vorba de o formulă miraculoasă, ci de un ajutor dat dezintoxicării - a explicat recent profesorul Thomas Kosten, directorul de cercetare de la Yale. Vaccinul este destinat generării de anticorpi specifici care 'să blocheze' drogul în sânge. Este vorba de un gen de filtru între vasele sanguine şi creier, care face în aşa fel ca drogul să nu ajungă în acesta din urmă. În acest fel, efectele psihoactive, cu alte cuvinte starea euforică, nu se mai produce''. Kosten a mai precizat: ''Medicamentul este sigur şi nu prezintă efecte colaterale relevante. Cu toate acestea, nu elimină dorinţa de a consuma cocaină.
 Cu alte cuvinte, killer-ul pulberii albe nu este un panaceu. Aşa cum remarca José Pérez Cobos, coordonatorul testului din Spania şi psihiatru la spitalul din Madrid Ramón y Cajal, unul din cele trei care experimentează medicamentul: ''Niciun tratament împotriva toxicomaniei provocate de cocaină nu are succes fără sprijin psihologic. Este o condiţie sine qua non''. El a mai precizat: ''Independent de calea aleasă pentru a o consuma, fie injectată cu o siringă, fie fumată ca crack-ul /stupefiant derivat din cocaină/ sau prizată, cocaina produce molecule foarte mici dar vaccinul absoarbe drogul ca şi cum ar fi un burete, împiedică trecerea lui în sistemul nervos, eliminându-i efectul''.
 În experimentele făcute în America s-a constatat că răspunsul bolnavului poate fi variabil. ''Efectele dispar complet la unii cocainomani, dar eficienţa sa este minoră la alţii - a continuat psihiatrul care luptă de ani de zile împotriva toxicomaniilor -. S-ar părea că există o variabilitate individuală pe care o vom evalua în apropiatul test spaniol. La unele persoane este nevoie de mai multe doze pentru ca sistemul imunitar să genereze suficienţi anticorpi pentru a împiedica faptul ca cocaina să ajungă la creier''.
 Profilul persoanelor care se supun testului, trasat de Pérez Cobos este cel al unui adult cu vârsta între 24 şi 45 de ani, cu probleme etilice, integrat în societate, dar absolut dependent de drog, chiar dacă îl consumă numai în weekend-uri. ''Noul vaccin a suscitat numeroase speranţe în rândul experţilor în dezintoxicare, chiar dacă experimente similare cu heroinomani nu au dat rezultatele sperate'', mai scrie ziarul spaniol ABC.
 ªi Italia ar putea participa la experimentarea vaccinului anti-cocaină. ''Suntem în aşteptarea unor veşti sigure din SUA, de la compania multinaţională proprietară a brevetului'', a explicat Giovanni Serpelloni, directorul Observatorului Regiunii Veneto privind dependenţele, citat de La Stampa. El a mai precizat că înainte de a face orice tip de experimentare a vaccinului asupra unor persoane, este nevoie de 4, uneori 5, etape de studiu, necesare pentru certificarea siguranţei şi eficienţei produsului. În SUA, cercetările au dovedit că vaccinul este sigur şi are o anumită eficienţă. A fost deja experimentat pe om, în cadrul unui mic grup. Acum experimentul este repetat pe un alt eşantion, mai vast, de persoane.
 În Italia, până acum a fost realizat numai un studiu de fezabilitate, o anchetă în diferite regiuni italiene, pentru a vedea cum va fi primită posibilitatea administrării unui astfel de vaccin. Aceasta pentru că acest tip de vaccin generează întotdeauna multe incertitudini: chestiuni etice, ideologice. Astfel a fost promovată o cercetare pe 344 subiecţi, jumătate cocainomani şi jumătate operatori în cadrul toxicodependenţelor. Din examinarea chestionarelor a rezultat că o experimentare pe om ar fi acceptată de cea mai mare parte dintre intervievaţi.
 Potrivit lui Serpelloni, un anticorp blochează moleculele de cocaină deoarece le-a recunoscut datorită introducerii de ''bucăţele'' de drog într-o proteină a holerei. Aceasta este folosită ca substanţă capabilă să amplifice volumul cocainei, care are molecule foarte mici şi nu reuşeşte să stimuleze sistemul imunitar. Nu trebuie să existe temeri legat de molecula holerei, deoarece aceasta este dezactivată şi este absolut inofensivă. Permite sistemului imunitar să recunoască cocaina ca agent extern şi să producă anticorpii pentru a o neutraliza. Vaccinul durează 6-9 luni şi poate fi administrat de alte trei ori.
 Nu a fost făcută încă o evaluare a costului, deoarece cheltuielile programului ar trebui să fie absorbite de cei care propun studiul, cu alte cuvinte de casa farmaceutică.
 Potrivit datelor celui de-al XI-lea raport al Observatorului european al drogurilor şi toxicodependenţelor, din cele 687 de tone de produs existent în lume, în 2004, 578 au fost sechestrate, 74, în Europa. Principalele ţări producătoare sunt Columbia /56 la sută/, Peru /28 la sută/ şi Bolivia /16 la sută/. Punctele de intrare privilegiate în Europa sunt Spania, Olanda şi Portugalia. Preţul pe gram variază între 41 de euro în Belgia şi 100 de euro în Cipru, Norvegia şi Danemarca. Cel puţin 10 milioane de europeni /3 la sută din populaţia adultă/ au încercat acest drog. În grupul celor cu vârsta între 15-34 de ani s-a ajuns la 8,9 la sută în Spania şi 10,5 la sută în Marea Britanie. 3,5 milioane de europeni au consumat drogul în ultimele 12 luni /1 la sută/, procent care în Spania urcă la 2,7 la sută. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!