O nouă posibilitate terapeutică a infecţiilor fungice

on . . Accesări: 2740

Infecţiile micotice grave, care pot să reprezinte un pericol mortal pentru pacienţii imunodeprimaţi, pot fi tratate mult mai eficient prin aplicarea unei noi metode dezvoltată de cercetătorii de la University of British Columbia din Vancouver. Dr. Kishor M. Wasan, profesor de farmacologie a creat un preparat lichidian care înglobează moleculele substanţei active într-un strat de lipide, astfel încât agentul antimicotic amfotericină-B poate fi administrată pe gură, cu efecte adverse minore. Această substanţă folosită de aproximativ 50 de ani necesită în prezent administrare intravenoasă şi are efecte toxice semnificative, în special la nivelul rinichilor şi la nivelul locului injectării.
 Conform echipei profesorului Wasan, preparatul oral declanşează un mecanism molecular diferit faţă de cel intravenos. Formula pe bază de lipide atacă numai celulele micotice, fără nici o interacţiune cu celulele renale, ceea ce îmbunătăţeşte eficacitatea şi reduce în mod dramatic toxicitatea.
 Rezultatele finale ale cercetătorilor vor fi publicate în numărul din iulie al revistei Drug Development and Industrial Pharmacy.
 Având în vedere că preparatul oral este mult mai uşor de administrat, dar şi mai ieftin decât forma intravenoasă, medicamentul va ajunge la mai mulţi pacienţi, inclusiv la cei din ţările în curs de dezvoltare, susţine profesorul Wasan.
 
Sursa: www.medicalnewstoday.com

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!