Primul vaccin din lume împotriva cancerului de col uterin a fost lansat în România

on . . Accesări: 11784

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este acum disponibil în România, fiind comercializat sub denumirea Silgard. Produsul companiei Merck Sharp and Dohme a fost aprobat de Comisia Europeană în septembrie 2006. Este vorba practic despre primul şi singurul vaccin de pe teritoriul UE care poate fi administrat copiilor între 9 şi 15 ani şi femeilor tinere cu vârste cuprinse în 16 şi 26 de ani pentru a preveni cancerul de col uterin, displazia cervicală severă/leziunile precanceroase, leziunile displazice vulvare severe precanceroase şi verucile genitale externe, provocate de tipurile 6, 11, 16 şi 18 ale papilomavirusului uman (HPV). În multe ţări, vaccinul este comercializat sub denumirea Gardafil.
 Vaccinul se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi poate fi prescris atât de medicii specialişti ginecologi, pediatri, infecţionişti, cât şi de medicii de familie.
 În Europa, cancerul de col uterin este a doua cauză a mortalităţii atribuite neoplasmelor (prima este cancerul mamar) în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. Aproximativ 33.500 de femei sunt diagnosticate şi 15.000 de femei mor anual (40 în fiecare zi) din cauza cancerului de col uterin în Europa.
 România are una dintre cele mai înalte rate de incidenţă a cancerului de col uterin din Europa, 20-30 de cazuri noi la suta de mii de femei, similară cu cea raportată în ţările subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud. Þara noastră are şi cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa, a subliniat prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias.
 El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că rata mortalităţii prin cancer de col uterin în România se află în continuare în creştere, de la 15,68 cazuri la suta de mii de femei în 1982, la 31,5 cazuri la suta de mii de femei în anul 2000. Aceasta se explică în primul rând prin faptul că în România diagnosticul de cancer de col uterin este pus în stadii tardive ale bolii, când acesta este invaziv, a subliniat specialistul.
 Potrivit datelor OMS, rata mortalităţii din cauza cancerului de col uterin, în România, este de 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei centrale şi de est şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE.
 Vaccinarea combinată cu screeningul ginecologic poate să reducă semnificativ aceste cifre îngrijorătoare.
 Eficienţa vaccinului a fost evaluată prin patru studii clinice controlate placebo, dublu-orb. În aceste studii au fost înrolate 20.540 de femei cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, care au fost monitorizate pe o perioadă de până la cinci ani. Analizele primare ale studiului au fost efectuate la femei care au primit toate cele trei doze de vaccin în decurs de un an de la înrolare, nu au avut abateri majore de la protocolul de studiu şi nu au fost expuse la tipurile relevante de HPV înainte de prima doză şi o lună după cea de-a treia doză. Conform rezultatelor, Silgard a prevenit 100% din cazurile de cancer de col uterin şi de leziuni precanceroase vulvare şi vaginale provocate de HPV tulpinile 16 şi 18 la femeile care nu fost au expuse mai înainte la tipurile virale din vaccin.
 Studiile au arătat, de asemenea, că administrarea vaccinului la femeile care au fost infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV înainte de vaccinare le protejează de boala clinică provocată de celelalte tipuri de HPV, dar nu poate schimba cursul infecţiei deja prezente.
 "Comisia Europeană a aprobat înregistrarea Silgard într-un timp foarte scurt, de numai nouă luni, ceea ce - după părerea noastră - este o recunoaştere a importanţei vaccinului pentru sănătatea femeii, precum şi a valorii rezultatelor studiilor clinice. Suntem mândri că am reuşit să producem acest vaccin împotriva cancerului de col uterin şi că l-am pus la dispoziţia pacienţilor din România, la numai câteva luni de la lansarea lui pe plan mondial", a spus dr. Adrian Careţu, directorul general al Merck Sharp and Dohme România.
 La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din capitală a apreciat că este o realizare extraordinară pe plan mondial producerea unui vaccin care să protejeze în proporţie de 70% împotriva cancerului de col uterin. El a subliniat că "infecţia cu HPV este foarte răspândită, peste 50% dintre femei şi bărbaţi infectându-se cu HPV cel puţin odată în viaţă. Infecţia cu HPV are o incidenţă mai mare la adolescenţi şi la adulţii tineri, rata infectării fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani.
 ''Vaccinarea sistematică a adolescentelor cu Silgard oferă o soluţie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin şi a celorlalte afecţiuni date de tipurile 6, 11, 16 şi 18. Aceasta este extrem de utilă pentru ţările în care nu există un program eficient de depistare şi tratament a leziunilor precanceroase, situaţie valabilă şi pentru ţara noastră", a adăugat profesorul Streinu Cercel.
 În intervenţia sa, specialistul a mai evidenţiat faptul că se impune ca acest vaccin să fie introdus în programele de vaccinare, fiind vorba despre tinere între 11 şi 26 de ani, chiar între 9 şi 26 de ani. În acest sens, s-au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru includerea în programul de vaccinări, costul vaccinului fiind de aproximativ 450 de lei noi. Pentru a fi eficient este nevoie de trei doze.
 Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a mai adăugat că şi femeile care trec de 26 de ani pot să beneficieze de această vaccinare, dar după o evaluare făcută de medicul ginecolog. Vaccinul trebuie utilizat în mod deosebit pentru tinere, pentru cele care încă nu şi-au început viaţa sexuală.
 Profesorul Vlădăreanu a menţionat că şi bărbaţii ar trebui vaccinaţi, pentru că şi ei pot transmite această infecţie cu HPV.
 Vaccinarea trebuie să fie dublată de un screening eficient, pentru că acest vaccin acoperă doar 70% dintre persoanele afectate de cancerul de col uterin, restul de 30% fiind cancere cu alte cauze. Între acestea se numără fumatul, dieta şi alte infecţii cu transmitere sexuală, care pot produce diferite forme de cancer. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!