Se modifică legea cabinetelor medicale?

on . . Accesări: 4923

Din această săptămână, timp de o lună, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii Publice, la secţiunea „Proiecte acte normative” se află publicat proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind structura funcţională a cabinetelor medicale/de medicină dentară. Proiectul doreşte să aducă anumite modificări în forma actuală a legii cabinetelor medicale (suprafaţa minimă obligatorie a sălii de tratament, numărul grupurilor sanitare, etc.).
 Noua formă a legii, propusă de Colegiu, se află publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii  (secţiunea +Proiecte acte normative) până în data de 8 martie 2007.
 Sunteţi invitaţi să analizaţi proiectul, şi dacă aveţi sugestii, observaţii sau nelămuriri în acest sens, trimiteţi propunerile dvs. accesând opţiunea Propuneri / sugestii din dreptul actului normativ, pe pagina web a Ministerului Sănătăţii Publice.
 
Iată conţinutul proiectului:
 
MINISTERUL SÃNÃTÃÞII PUBLICE
 
O  R  D  I  N
 
pentru aprobarea Normelor privind structura funcţională a cabinetelor medicale/de medicină dentară
 
Ministrul Sănătăţii Publice,
 
  Având în vedere prevederile Titlului I – Sănătatea publică din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei Generale Politici, Strategii şi Managementul Calităţii în Sănătate nr. ................/.......................,
  În temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, emite următorul
 
O  R  D  I  N
 
Art. 1 Se aprobă Normele privind structura funcţională a cabinetelor medicale şi de medicină dentară, prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2 Direcţia Generală Politici, Strategii şi Managementul Calităţii în Sănătate, Autoritatea de Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, şi autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3 La data intrării în vigoare a prezentului ordin orice alte dispoziţii contrare se abrogă.
Art. 4 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 
M I N I S T R U,
EUGEN  NICOLÃESCU
 
ANEXA
 
Norme privind structura funcţională a cabinetelor medicale/de medicină dentară
 
Art.1. În vederea funcţionării, cabinetele medicale/de medicină dentară, înfiinţate şi organizate în condiţiile legii, trebuie să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare.
 
Art.2. Autorizaţia sanitară de funcţionare a cabinetelor medicale / de medicină dentară se eliberează de către autorităţile de sănătate publica judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti în baza declaraţiei pe proprie răspundere a reprezentantului legal al cabinetului, referitoare la asigurarea conformării la prezentele norme privind structura funcţională, normele de igienă şi sănătate publică şi se vizează anual.
 
Art.3. Pentru cabinetele medicale / de medicină dentară organizate în forme asociative, aflate în locaţii diferite se eliberează câte o autorizaţie sanitară de funcţionare separată pentru fiecare punct de lucru (cabinet medical/de medicină dentară).
 
Art.4. Autorizaţia sanitară de funcţionare se eliberează la cererea reprezentantului legal al cabinetului medical / de medicină dentară.
 
Art.5. Inspecţia sanitară de stat judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti verifică periodic respectarea condiţiilor igienico-sanitare şi a structurii funcţionale prevăzute, în funcţie de profilul de activitate.
 
Art.6. Norme minime obligatorii privind structura funcţională şi circuitele funcţionale în cabinetele medicale / de medicină dentară, indiferent de profil:
Din punctul de vedere al structurii spaţiilor cu destinaţia de cabinete medicale / de medicină dentară şi al circuitelor funcţionale, autorizaţiile sanitare de funcţionare eliberate în baza unor reglementări anterioare pentru cabinetele medicale / de medicină dentară care îşi desfăşoară activitatea la data prezentului ordin în spaţiile respective, îşi menţin valabilitatea cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
Spaţiile destinate activităţii cabinetelor medicale / de medicină dentară pot suferi modificări structurale, de circuite şi acces la utilităţi în vederea asigurării unei cât mai bune adaptări funcţionale, cu respectarea prevederilor legale privind siguranţa în construcţii şi în măsura posibilităţilor tehnico-constructive oferite de spaţiu. Autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti consiliază reprezentanţii legali ai cabinetelor privind circuitele funcţionale şi avizează proiectele de modificări.
Cabinetul medical va avea în componenţa minimă sală de aşteptare, grup sanitar, sală de tratamente, cabinet de consultaţii propriu-zis şi spaţii administrative.
Sala de aşteptare se va amenaja astfel încât fiecare loc şedere să beneficieze de o suprafaţă minimă de 1/1,5 mp/persoană, în cazul cabinetelor pentru adulţi, şi 1,5/2 mp/persoană, în cazul cabinetelor pentru copii (inclusiv persoana însoţitoare).
Cabinetul de consultaţii propriu-zis va avea o suprafaţă minimă de 9 mp şi acces la o chiuvetă racordată la apă curentă, caldă şi rece.
Sala de tratamente, cu o suprafaţă minimă de 9 mp, va fi special amenajată şi dotată cu o chiuvetă racordată la apă rece şi caldă.
Cabinetul de medicină dentară va avea în componenţa minimă sala de aşteptare, grup sanitar, spaţii administrative şi cabinet de medicină dentară propriu-zis, în care se desfăşoară activităţile de diagnostic clinic şi terapeutice; pentru sala de aşteptare se aplică prevederile de la Art. 6  punctul 4.1.
Cabinetul de medicină dentară propriu-zis poate fi organizat după cum urmează:
• în sistem închis – unit-ul dentar este amplasat într-o încăpere închisă;
• în sistem semi-deschis – se amplasează unul sau mai multe unit-uri separate de câte un perete sau paravan;
• în sistem deschis – unit-urile se amplasează într-o încăpere fără separare.
Cabinetul de medicină dentară propriu-zis, indiferent de sistemul în care funcţionează (închis, semi-deschis sau deschis), va avea alocat pentru fiecare unit de lucru un spaţiu de minim 9 mp.
Spaţiul în care este amplasat un unit dentar va fi prevăzut cu chiuvetă cu apă curentă rece şi caldă;
5)  5.1 Finisajele încăperilor în care se desfăşoară activităţi medicale vor fi:
      a) lavabile;
      b) rezistente la dezinfectante;
      c) rezistente la decontaminări radioactive (după caz);
      d) fără asperităţi care să reţină praful;
      e) bactericide (în spaţiile aseptice);
      f) negeneratoare de fibre sau particule care pot rămâne suspendate în aer ;
      g) rezistente la acţiunea acizilor (în laboratoare şi săli de tratamente).
      5.2 Se interzice folosirea materialelor de finisaj care prin alcătuirea lor sau prin modul de punere în operă pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite (artropode, acarieni, mucegaiuri) sau a substanţelor nocive ce pot periclita sănătatea omului.
     5.3. Este interzisă amenajarea de tavane false.
     5.4 Unghiurile dintre pardoseală şi pereţi trebuie să fie concave.
     5.5 Se interzice mochetarea pardoselilor.
6) În cazul formelor asociative de organizare a cabinetelor medicale, cu trei sau mai mulţi medici, care furnizează servicii de medicină preventivă în bolile transmisibile, în condiţiile în care spaţiul permite, se va organiza un cabinet pentru vaccinări, altul decât sala de tratamente.
7)  În cabinetele care se efectuează intervenţii chirurgicale care necesită spitalizare de zi/de o zi va fi amenajată o încăpere special destinată pentru recuperarea post operatorie, dotată cu paturi, asigurându-se o suprafaţă minimă de 7 mp/pat.
8) Personalului sanitar din cabinetele medicale îi va fi asigurat un spaţiu cu destinaţie de vestiar; numărul vestiarelor şi desemnarea spaţiului destinat acestora va fi în funcţie de numărul personalului care desfăşoară activitate concomitentă.
9) Încăperile cu profil administrativ vor fi separate de cele în care se desfăşoară activităţi medicale.
10) În condiţiile respectării art. 6 alin. 2, cabinetul medical / de medicină dentară va avea un grup sanitar pentru pacienţi, cu acces din sala de aşteptare, separat de cel destinat personalului sanitar. În cazul cabinetelor medicale / de medicină dentară din mediul rural, acolo unde nu există posibilitatea racordării la reţeaua de canalizare, grupul sanitar va fi racordat la o fosă septică de beton, vidanjabilă.
11) În cabinetele medicale cu profil radiologic/de medicină dentară în care se instalează aparate de radiologie dentară este obligatorie solicitarea şi obţinerea de avize speciale, de amplasare şi funcţionare, din partea autorităţilor responsabile cu controlul activităţilor ce folosesc radiaţii nucleare. În aceste cabinete medicale se vor respecta normele de radioprotecţie şi control individual al expunerii prevăzute de legislaţia în vigoare.
12) În cabinetele medicale în care au loc prelevări de fluide biologice (sânge, secreţii) în vederea diagnosticului de laborator, va fi desemnată o încăpere / un spaţiu special destinat pentru această activitate. Această încăpere / spaţiu va fi dotat cu mobilier adecvat prelevării de probe (canapea sau scaun netapiţat, cu spătar extensibil, cu accesorii pentru susţinerea antebraţului, dulap pentru instrumentarul steril, măsuţă pentru pregătirea prelevării probei, măsuţă pentru depozitarea temporară a fluidelor prelevate), sursă de apă şi racord la sistemul de canalizare.
b) Pentru coprocultură şi urocultură va fi desemnată o cameră separată de recoltă prevăzută cu sursă de apă rece şi caldă, scaun WC, racord la sistemul de canalizare.
c) În cazul în care diagnosticul propriu-zis de laborator se efectuează în altă locaţie, pentru a evita contaminarea probelor recoltate, a persoanei care transportă probele şi/sau a mediului, se va organiza transportul probelor recoltate în siguranţă, în containere speciale, închise, cu pereţi impermeabili, uşor transportabile, din materiale care să permită decontaminarea, curăţarea şi dezinfecţia.
9)  În spaţiile cu destinaţia de cabinete medicale / de medicină dentară se vor realiza circuite separate pentru adulţi şi copii în condiţiile art. 6 alin 2., sau  în măsura posibilităţilor, se va face programarea acestora la ore diferite.
 
Art.7. Dotarea minimă obligatorie necesară fiecărui cabinet medical / de medicină dentară, în funcţie de specialitate, precum şi a laboratoarelor de microbiologie şi a celor clinice va respecta prevederile legale în vigoare.
 
Art.8. În scopul efectuării sterilizării şi păstrării sterilităţii instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, organizarea activităţilor propriu-zise de sterilizare, precum şi a activităţilor conexe (spălarea, decontaminarea, împachetarea şi stocarea) se va avea în vedere:
a) respectarea circuitelor funcţionale şi utilizarea spaţiilor anume desemnate;
b) amplasarea punctului de sterilizare într-un spaţiu adecvat organizării activităţii de curăţare şi pregătire pentru sterilizare a instrumentarului şi/sau a materialului moale, sterilizării propriu-zise şi depozitării temporare a materialului sterilizat, respectând principiul separării materialelor sterile de cele nesterile;
c) utilizarea de aparatura de sterilizare autorizată de autoritatea centrală în domeniul sănătăţii (Ministerul Sănătăţii Publice) şi respectarea prevederilor cuprinse în cartea tehnică a fiecărui aparat;
d) aparatele de sterilizare vor avea certificat de verificare tehnică efectuată  de personal specializat şi autorizat;
e) în locul de amplasare a aparaturii de sterilizare se va afişa ciclul de sterilizare specific aparatului cu care se va face sterilizarea;
f) caietul de sterilizare, care atestă efectuarea sterilizării, cuprinde:
- numărul şarjei şi conţinutul pachetelor;
- data şi ora de debut şi de sfârşit a ciclului;
- temperatura la care s-a efectuat sterilizarea;
- rezultatele indicatorilor fizico-chimici şi biologici;
- numele şi semnătura persoanei responsabile cu sterilizarea.
g) cabinetele medicale / de medicină dentară pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare şi pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens.
 
Art.9. În scopul asigurării lanţului de frig cabinetul medical va fi dotat cu:
a) cel puţin un frigider cu compartiment de congelare separat închis cu uşă, precum şi cu termometru pentru monitorizarea temperaturii interioare; înregistrările privind graficele de temperatură ale frigiderului vor fi cuprinse într-un registru separat;
b) cel puţin două genţi izoterme - una pentru transportul vaccinurilor şi una pentru transportul diverselor probe biologice, precum şi un termos pentru eventualitatea transportului unor cantităţi mici de vaccin.
 
Art.10. Norme igienico-sanitare obligatorii pentru cabinetele medicale / de medicină dentară, indiferent de profil:
a) asigurarea cu apă potabilă, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare.
b) racordarea la reţeaua de canalizare a oraşului şi tratarea apelor uzate astfel încât să nu producă poluarea apei, aerului şi solului. Dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate a cabinetelor din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare.
c) deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare.
d) asigurarea unui microclimat corespunzător.
e) asigurarea iluminării naturale şi artificiale necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale / de medicină dentară.
f) asigurarea limitării zgomotului sub normele admise şi/sau asigurarea protecţiei antifonice eficiente în interiorul şi în afara cabinetelor.
g) asigurarea cu materiale pentru efectuarea curăţeniei.
h) asigurarea cu dezinfectante, antiseptice şi decontaminante avizate de Ministerul Sănătăţii Publice. Folosirea acestora se va face în funcţie de instrucţiunile de utilizare, la concentraţiile şi timpii de utilizare specificaţi de producător.
i) asigurarea de echipament de protecţie specific a întregului personal, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
j) asigurarea instruirii permanente a personalului medico-sanitar privind precauţiile universale.
 
                                                                      Se aprobă,
MINISTRUL SÃNÃTÃÞII PUBLICE            EUGEN NICOLAESCU
 
REFERAT DE  APROBARE
 
Cabinetele medicale / de medicină dentară trebuie să dobândească, în vederea funcţionării şi evaluării ca furnizori de servicii în şi în afara cadrului asigurărilor sociale de sănătate, autorizaţia sanitară de funcţionare.
Prezentul proiect de ordin pune în acord cerinţele legale cu realitatea dimensionala a spaţiilor cabinetelor medicale / de medicină dentară, reprezentând norme minime obligatorii pentru toate cabinetele în care îşi desfăşoară activitatea furnizorii de servicii medicale  / de medicină dentară. 
Profesiile de medic şi medic dentist sunt definite prin lege ca două profesii distincte. Legislaţia actuala nu aduce precizări privind structura funcţională a cabinetelor de medicină dentară, care diferă de cabinetele medicale datorită organizării şi activităţii lor specifice. Cabinetelor de medicină dentară li s-au aplicat până în prezent reglementările pentru cabinetele medicale, determinând nenumărate fricţiuni între medicii dentişti şi autorităţi.
Pana la data prezenta, cabinetele medicale / de medicină dentară aflate în proprietatea publică sau privată a statului, au primit autorizarea sanitară de funcţionare, cu toate ca marea majoritate a spaţiilor se aflau din punctul de vedere al dimensiunilor încăperilor sub normativele actuale, datorită structurii clădirilor care le adăpostesc.
In condiţiile în care, potrivit legii, spatiile cu destinaţia de cabinete pot fi cumpărate, există o mare temere a medicilor / medicilor dentişti că după ce vor deveni proprietari ai spaţiilor, acestea nu vor putea fi reautorizate. Apreciem ca în aceasta situaţie, generată de dimensiunile spaţiilor din imobilele în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicale / de medicină dentară din România, se află peste 70% din cabinete.
Ca urmare am elaborat proiectul prezentului ordin în care sunt formulate cerinţele minime obligatorii necesare autorizării unui spaţiu cu destinaţia de cabinet medical / de medicină dentară, proiect pe care, dacă sunteţi de acord, va rugăm să îl aprobaţi.
 
Director general adjunct
DR. MIRCEA-ION BOURCEANU

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!