O nouă procedură poate scade necesarul de antibiotice de 50 ori

on . . Accesări: 3054

Dozele de antibiotice pot fi reduse chiar şi de 50 de ori prin folosirea unei abordări bazate pe bacteriofagi. Steven Hagens de la Universitatea din Vienna a declarat pentru revista Chemistry & Industry că unii bacteriofagi (virusuri care infectează bacteriile) pot creşte în mod exponenţial eficienţa antibioticelor cum ar fi gentamicina, gramacidina sau tetraciclina.
 Este vorba despre abilitatea fagilor de a traversa membrana celulară bacteriană. „Pseudomonasul de exemplu este multirezistent la antibiotice pentru că dispune de mecanisme speciale prin care ‘pompează afară’ antbioticele din el. Un por al peretelui celular în schimb ar contrabalansa efectul efluxului”, a explicat Hagens.
 Pneumonia dată de bacteria Pseudomonas este o cauză comună a infecţiilor intraspitaliceşti.
 La experimentele cu şoareci s-a observat că 75% a animalelor au supravieţuit în urma infecţiei cu doză letală de Pseudomonas dacă gentamicina a fost administrată în prezenţa bacetriofagilor. Fără aceşti viruşi, nici un animal nu a supravieţuit (Microb. Drug Resist., 2006, 12 (3), 164).
 Metoda bacteriofagilor ar fi deosebit de valoroasă în cazul infecţiilor alimentare, pentru că dozele mai mici de antibiotice nu ar distruge flora normală a intestinului – o problemă importantă a tratamentului convenţional.
 Folosirea antibioticelor (deseori nejustificată) de la anii ’40 practic a selecţionat o serie de patogeni rezistenţi la antibiotice. De exemplu stafilococii rezistenţi la meticilină (MRSA) sunt foarte frecvenţi în spitale, afectând mai mult de 8000 de persoane în Marea Britanie. Abordarea nouă a terapiei cu antibiotice poate că ne va oferi soluţia şi pentru aceste bacterii rezistente.
 
Sursa: www.medicalnewstoday.com

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!