Un efect advers al infliximabului pare să reducă riscul cardiovascular

on . . Accesări: 2692

În afară de rezultatele terapeutice obţinute cu infliximab în artritele inflamatorii, se pare că antagonistul factorului de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) creşte şi nivelul colesterolului HDL, relatează cercetătorii de la University of Crete. TNF-alfa face parte din rândul citokinelor cu efecte aterogene, în acelaşi timp fiind implicat şi în patogeneza artritelor inflamatorii cronice, procese care la rândul lor sunt asociate cu un risc cardiovascular mai crescut.
 Dr. Elias Spanakis şi colegii lui din Heraklion au studiat profilul lipidic şi activitatea procesului inflamator la 60 de pacienţi cu artrită (reumatoidă, psoriatică sau spondilită anchilozantă). Infliximab a fost administrat numai după lipsa răspunsului adecvat la un medicament DMARD (disease-modifying agent).
 Conform datelor publicate în numărul din decembrie al revistei The Journal of Rheumatology, s-a observat o creştere susţinută a colesterolului HDL. Faţă de nivelul iniţial (49 mg/dl), valorile acestuia au crescut cu 5 mg/dl la 1 lună, 3,5 mg/dl la 3 luni şi 3 mg/dl la 6 luni de tratament.
 Modificarea profilului lipidic a fost cea mai semnificativă la cei care au răspuns favorabil la infliximab. La acest grup de pacienţi s-a înregistrat o creştere de 5,8 mg/dl, în timp ce la bolnavii care nu au răspuns deloc la tratament, creşterea a fost doar 0,8 mg/dl.
 Nivelul colesterolului total a crescut de asemenea semnificativ, dar numai după prima lună de tratament cu infliximab. Raportul colesterol total/colesterol HDL a scăzut cu 0,3, iar raportul colesterol LDL/colesterol HDL a scăzut cu 0,2 după prima lună de terapie.
 „Chiar şi creşteri mici ale colesterolului HDL pot reduce numărul evenimentelor coronariene cu 22-34%. Astfel, efectul infliximabului observat în studiul nostru poate să aibă semnificaţie clinică”, putem citi în articolul prezentat de Reuters Health.
 
 J Rheumatol 2006;33:2440-2446.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!