Discuţii cu colectivul Institutului Clinic Fundeni privind privatizarea acestuia

on . . Accesări: 3748

„Spitalul Fundeni este o emblemă pentru România-dar are câteva unităţi sanitare de acelaşi rang în ţară-, care face activitate medicală de înaltă performanţă, la nişte costuri mult mai mari decât îşi permite România în ziua de astăzi. Aceste costuri s-au făcut depăşind permanent bugetele şi cerând printr-o negociere care nu are nimic de-a face cu managementul normal o reducere a plăţii datoriilor”, a declarat prof. dr. Mircea Cinteză, ministrul Sănătăţii pentru Rompres.

 "În prezent există o procedură legislativă care îşi urmează o cale greoaie cu şanse egale de a reuşi sau de a fi respinsă de comunitatea medicală. În practică, programul respectiv îşi propune să facă ceea ce se întâmplă în foarte multe părţi, şi anume să facă un management al activităţii acestui spital în combinaţie cu asigurările voluntare şi cu surse suplimentare de finanţare pentru ca activitatea spitalului să poată fi suportată.       
  În lume există manageri de spitale profesionişti, de regulă economişti şi finanţişti care fac să funcţioneze spitalele la fel de performante tehnic şi uneori mai performante tehnic decât Spitalul Fundeni, în condiţiile în care ei au la îndemână aceste instrumente financiare şi eventual instrumente de achiziţie care să le fie comune unor reţele de spitale pe care le administrează.
  Prin proiectul care este propus de Banca Mondială, extrem de serios făcut, se are în vedere că Spitalul Fundeni execută proceduri de cea mai înaltă importanţă pentru România în cadrul programelor pentru sănătate cum ar fi transplantul de organe sau operaţii de înaltă tehnologie care trebuie să continue. Are în vedere faptul că este un centru universitar de referinţă pentru România şi activitatea trebuie să continue, ca şi activitatea de cercetare, care este, la rândul său, aducătoare de bani în condiţiile în care se face după un program aplicând la granduri burse de cercetare. Acest proiect este finalizat şi va fi discutat în următoarele două săptămâni în colectivul Spitalului Fundeni, mai precis cu şefii de clinică şi cei de secţie pentru a realiza faptul că din banii existenţi în România, în modalitatea actuală de management, practic spitalul va fi în dificultate din ce în ce mai mare.
  Pe de altă parte, clauzele incluse în acest proiect de privatizare garantează cu toată seriozitatea dezvoltarea institutului ca un centru de excelenţă în condiţiile în care va atrage mari resurse financiare care sunt altfel imposibil sau foarte greu să fie atrase de către stat. Vom discuta cu colectivul institutului că nu există capcane, există garanţii pentru continuarea activităţii la nivelul actual de performanţă şi garanţia unei finanţări corespunzătoare care să asigure dezvoltarea în viitor".(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!