Avertismentele suplimentare în privinţa antidrepresivelor ar putea avea efecte negative

on . . Accesări: 4321

Experţii în sănătate mentală sunt îngrijoraţi de faptul că perspectiva unor avertismente suplimentare în privinţa riscului de sinucidere legat de antidepresive ar putea reduce folosirea medicamentelor şi în cele din urmă să facă mai mult rău decât bine, relatează Associated Press, recepţionată de Rompres. Oficialii americani din domeniul sănătăţii intenţionează să adauge avertismente suplimentare pe prospectele medicamentelor antidepresive după ce au constatat că folosirea medicamentelor poate să crească riscul de idei şi comportamente sinucigaşe printre adulţi. Medicamentele au deja avertismente similare pentru folosirea lor în cazul copiilor şi adolescenţilor.
 Adăugarea aşa-numitor "cutii negre" sau a altor avertismente ar putea să-i sperie pe medici, părinţi şi pacienţi, estimează experţii. Ei au avertizat că aproape jumătate dintre persoanele care suferă de depresie netratată riscă cu 15% mai mult să se sinucidă.
 "Îngrijorarea mea este că, prin adăugarea 'cutiei negre', FDA ar putea să limiteze fără să vrea accesul la tratament", a declarat Dr. Carolyn Robinowitz, preşedintele Asociaţiei americane de psihiatrie.
 Cutiile negre sunt numite astfel datorită chenarelor lor negre. Avertismentele conţinute de ele sunt cele mai dure dintre cele aflate pe un prospect.
 Food and Drug Administration (FDA, agenţia federală americană care reglemntează comercializarea alimentelor, medicamentelor, cosmeticelor, dispozitivelor medicale etc.) a încheiat recent o analiză complexă a 372 de studii care au implicat circa 100.000 de pacienţi şi 11 medicamente antidepresive, printre care Lexapro, Zoloft, Prozac şi Paxil. Atunci când datele au fost analizate în funcţie de vârstă, s-a constatat că există un risc sporit de sinucidere printre adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, comparativ cu cel observat în cazul copiilor, a indicat FDA.
 Analiza studiilor a sugerat o modificare în funcţie de vârstă a riscului apariţiei unor idei şi comportamente sinucigaşe asociată tratamentului cu medicamente. De exemplu, efectele antidepresivelor asupra adulţilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani sunt amestecate, determinând FDA să ajungă la concluzia că medicamentele nu au influenţă asupra comportamentelor sinucigaşe în cazul lor, dar este posibil să scadă riscul aapriţiei unor idei sinucigaşe.
 În general, riscurile par a scădea odată cu vârsta şi sunt reduse la minim în cazul persoanelor vârstnice, chiar dacă cifrele nu explică din ce motiv, a afirmat FDA.
Analiza agenţiei va fi încorporată în viitoarele modificări ale prospectelor medicamentelor antidepresive, însă aceasta vrea să discute mai întâi planurile sale cu consilieri din exterior.
 În luna mai a acestui an, compania GlaxoSmithKline şi FDA au avertizat că Paxil ar putea spori riscul de comportamente sinucigaşe în cazul adulţilor tineri şi au schimbat prospectul pentru a reflecta acest risc.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!