Comprese reci pentru copii cu traumatism craniocerebral acut!

on . . Accesări: 2922

Rezultatele unui recent studiu multicentric randomizat arată că hipotermia moderată poate fi benefică la copii care au suferit traumatism craniocerebral acut.

  Consecutiv injuriei cerebrale provocate de un traumatism în creier se declanşează anumite procese metabolice distructive, care duc la agravarea leziunilor deja prezente.
  Obiectivul unui studiu efectuat în Statele Unite era să se testeze dacă temperatura corporală moderat scăzută (până la 32-33 grade C) indus treptat cu ajutorul împachetărilor reci imediat după ce s-a produs traumatismul şi susţinut timp de 48 de ore poate avea efecte benefice, în comparaţie cu temperatura corporală normală de 36,5-37,5 grade C. Au fost urmăriţi 48 de copii sub vârsta de 13 ani cu TCCA sever la care s-a indus hipotermie în primele 6 ore după accident, paralel cu copii accidentaţi care au urmat tratamentul standard la temperatură corporală norrmală.
 
Medicii au sesizat că hipotermia astfel provocată a dus la scăderea mortalitatăţii prin limitarea expansiunii creierului şi reducerea hipertensiunii intracraniene. Totodată s-a înregistrat şi îmbunătăţirea semnificativă a recuperarării posttraumatice a funcţiilor cognitive la aceşti copii.
 
Traumatismul cranian, prin multe altele, este o cauză frecventă de mortalitate la copii şi momentan nu se cunosc modalităţi eficiente de tratament. Aceste studii sugerează că prin răcirea corpului la temperaturi de 32-33 grade C în primele 24 de ore după accident se pot limita procesele metabolice severe care se declanşează în creier în urma injuriei provocate de acesta.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!