Folosirea medicamentelor SSRI de către mamă poate creşte riscul malformaţiilor congenitale

on . . Accesări: 2696

Tratamentul cu inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei (selective serotonin reuptake inhibitors – SSRI) în perioada precoce a sarcinii pare să fie asociată cu creşterea moderată a riscului de malformaţii congenitale a nou-născutului, sugerează rezultatele unui studiu populaţional danez.  „Informaţiile noastre despre efectul teratogen al medicamentelor SSRI sunt foarte limitate”, notează dr. Pia Wogelius de la Aarhus University Hospital şi colegii săi în numărul din noiembrie al revistei Epidemiology.
 De-a lungul perioadei de studiu, 150780 de femei care nu au avut prescris nici un medicament SSRI (cohort de referinţă) au dat naştere unui număr de 5112 (3,4%) de nou-născuţi cu malformaţii congenitale, faţă de alte 1051 de paciente care au folosit un SSRI în perioada precoce a sarcinii şi la care numărul copiilor afectaţi a fost de 51 (4,9%).
 Riscul relativ ajustat al malformaţiilor congenitale în cazul tratamentului mamei cu SSRI s-a ridicat la 1,34.
 Cele 453 de femei care au urmat tratamentul cu SSRI în cea de a doua şi a treia lună de sarcină – când are loc majoritatea organogenezei – au dat naştere unui număr de 31 de copii malformaţi (6,8). Riscul relativ ajustat corespunzător la aceste paciente a fost 1,84.
 Nu este clar dacă aceste efecte au apărut direct din cauza medicamentelor sau din motive legate de boala pentru care gravida a folosit SSRI. Totuşi, asocierea riscului de apariţie a malformaţiilor cu tratamentul SSRI a fost mai puternică în cea de a 2.-a şi a 3.-a lună de sarcină, ceea ce sugerează un efect direct al medicamentelor.
 „Nu am găsit nici o asociere specifică cu o anumită malformaţie particulară”, putem citi în articolul prezentat de Reuters Health.
 Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate şi pentru a clarifica dacă riscul se datorează într-adevăr efectului direct al medicamentelor SSRI, al bolii psihiatrice de bază, sau al altori factori.
 
Epidemiol 2006;17:701-704.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!