Dapoxetina este eficientă în tratamentul ejaculării premature

on . . Accesări: 18938

Administrarea la nevoie a dapoxetinei, un inhibitor selectiv al recaptării de serotonină (selective serotonin reuptake inhibitor - SSRI) cu acţiune scurtă, ameliorează în mod semnificativ problema ejaculării premature, sugerează datele clinice rezultatele din două studii mari prospective de fază III.


În articolul lor care va apare în data de 9 septembrie în revista The Lancet, Dr. Pryor şi colegii săi notează că una dintre reacţiile adverse ale medicamentelor SSRI convenţionale este întârzierea ejaculării, de aceea acestea sunt folosite deseori în tratamentul ejaculării premature. Totuşi, celelalte efecte adverse ale acestor droguri, cum ar fi disfuncţia erectilă sau scăderea apetitului sexual şi faptul că au un timp de înjumătăţire destul de lung, sunt argumente destul de puternice în favoarea medicamentelor SSRI cu acţiune scurtă.

 Dapoxetina este unic între SSRIs, fiind concepută în special pentru tratamentul ejaculării precoce, caracterizată prin durata scurtă a nivelului seric maxim (1 oră) şi o eliminare rapidă (t ½ = 1,2 ore).
 În cele două studii au fost incluşi 2614 de pacienţi cu această problemă bărbătescă, care au fost ulterior randomizaţi în trei loturi: un grup în care subiecţii au beneficiat de 30 mg dapoxetine, al doilea, în care s-a administrat 60 mg dapoxetina şi un grup control cu placebo. Medicaţia a fost administrată cu 1-3 ore înaintea actului sexual anticipat şi numai o dată în curs de 24 de ore.
 Chiar prima folosire a medicamentului a fost asociată cu o creştere a timpului de latenţă. La săptămâna a 12.-a a urmăririi, ambele doze au fost mai bune decât placebo (p<0.001), cu o creştere a timpului parcurs până la ejaculare de 3-4 ori. Îmbunătăţirea a fost observată şi în cazul când dapoxetina a fost administrată în afara perioadei prezite (cu ½ - 4 ore mai precoce).
Spre deosebire de placebo, dapoxetina a îmbunătăţit satisfacţia sexuală a pacienţilor şi a partenerelor lor, notează cercetătorii.
 „Administrarea dapoxetinei a fost sigură, cu reacţii adverse severe rar întâlnite în aceste studii”, a declarat, pentru Reuters Health, Dr. Pryor, conducătorul echipei. „Numai în câteva cazuri au fost înregistrate efecte adverse caracteristice pentru SSRIs cu acţiune lungă.”
 
Lancet 2006;368:929-937.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!