Vitaminele şi preeclampsia

on . . Accesări: 3534

Folosirea regulată a unei multivitamine în jurul concepţiei poate reduce riscul preeclampsiei, în special la femeile slabe, relatează cercetătorii din Pennsylvania în American Journal of Epidemiology. „Dacă rezultatele noastre vor fi confirmate şi de alţii, acestea relevă un factor de risc al preeclampsiei care poate fi modificat prin metode relativ ieftine, sigure şi ţintite”, apare în articolul medicilor de la University of Pittsburgh Graduate School of Public Health.
 Dr. Lisa M. Bodnar şi colegii ei au studiat efectul independent al folosirii multivitaminelor în perioada periconcepţională asupra riscului de preeclampsie la 1835 gravide care au participat în Pregnancy Exposures and Preeclampsia Prevention Study între 1997 şi 2001.
 Prevalenţa neasjustată a preeclampsiei a fost 3,8% la cele care au consumat multivitamine şi 4,4% la gravidele care nu au folosit aceste suplimente nutritive. Administrarea regulată a unei multivitamine a fost asociată cu o reducere de 45% a riscului de preeclampsie, independent de vârstă, origine rasială sau etnică, starea civilă, paritate, veniturile şi activitatea fizică înaintea sarcinii.
 Totuşi, efectul protector al multivitaminelor este limitat numai la femeile mai slabe, care au rămas gravide având un BMI (body mass index) mai mic decât 25.
 Conform cerectătorilor, femeile mai slabe care consumă multivitamine au o reducere de 71% a riscului de preeclampsie faţă de cele care nu folosesc deloc aceste preparate. În contrast, nu s-a găsit nici o asociere între folosirea multivitaminelor şi preeclampsia în cazul femeilor supraponderale.
 Sunte necesare studii suplimentare pentru a clarifica mecanismele care cauzează această diferenţă legată de greutatea corporală şi pentru a stabili care dintre nutrienţi sunt cei mai relevanţi în ceea ce priveşte prevenţia preeclampsiei.

Am J Epidemiol 2006;164:470-477.
 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!