AINS cresc riscul disfuncţiei erectile

on . . Accesări: 4216

Indiferent de indicaţie, antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) cresc riscul apariţiei disfuncţiei erectile la bărbaţii de vârstă medie sau de vârsta a treia, conform unui articol apărut recent în Journal of Urology. Este greu de apreciat dacă disfuncţia erectilă este cauzată de un anumit medicament sau de către boala pentru care medicamentul respectiv a fost prescris, a precizat pentru Reurters Health Dr. R. Shiri de la Universitatea din Tampere, Finlanda, conducătorul studiului. Cercetările anterioare au legat disfuncţia erectilă de artrită, dar nu se ştie dacă AINS, frecvent folosite în tratamentul artritei, au un astfel de efect secundar.
 Echipa doctorului Shiri a urmărit incidenţa disfuncţiei erectile la 1126 bărbaţi între 50 şi 70 de ani, fără această problemă de sănătate în 1994, când au completat un chestionar care conţinea, printre altele, întrebări legate de funcţia erectilă şi folosirea diferitelor medicamente. După 5 ani Chestionarul a fost completat din nou. Incidenţa disfuncţiei erectile era 93/an/1000 de persoane la cei care au folosit AINS comparativ cu 35 la bărbaţii care nu au utilizat aceste medicamente. Artrita a fost cea mai comună indicţie pentru care s-a recomandat AINS, şi la bărbaţii cu această afecţiune cifrele corespunzătoare erau 97 vs. 52/an/1000 de persoane.
 Indiferent de indicaţie, utilizarea AINS în linii mari a dublat riscul disfuncţiei erectile faţă de persoanele care nu au folosit medicamente din această clasă. Prezenţa artritei fără consum de AINS a crescut riscul cu numai 30%, ceea ce sugerează că AINS sunt de multe ori vinovate pentru disfuncţia erectilă în cazul artritei.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!