BARACLUDE-beneficii superioare faţă de lamivudină în hepatita virală B

on . . Accesări: 7669

Conform rezultatelor a două studii clinice publicate recent în revista The New England Journal of Medicine, Baraclude™ (entecavir), un produs al firmei Bristol-Myers Squibb Company şi-a dovedit o eficacitate superioară faţă de lamivudină, terapia antivirală cel mai frecvent utilizată la ora actuală la bolnavii care suferă de hepatită cronică cu virus B. Baraclude este indicat pentru bolnavii cu hepatită cronică  virală B activă, adică la care există evidenţa replicării virale active şi care prezintă valori crescute ale transaminazelor serice (ALT, AST) persistent.
 „Hepatita cronică virală B (HBV) este o boală cu infecţiozitate crescută care în ciuda existenţei vaccinurilor rămâne să fie în continuare o serioasă problemă de sănătate publică, fiind afectate aproximativ 400 de milioane de persoane de pe glob”, spune prof. dr. Ting-Tsung Chang de la Colegiul Medical Universitar National Cheng Kun din Tainan (Taiwan). Din păcate la ora actuală doar un procent scăzut dintre persoanele diagnosticate cu HBV beneficiază de tratament antiviral. Este foarte important ca medicii cât şi pacienţii lor să înţeleagă importanţa şi beneficiile importante aduse de un tratament adecvat aplicat în timp util în această afecţiune”.
 Studiile clinice multicentrice (Phase III) au demonstrat că tratamentul cu Baraclude aduce rezultate mult superioare faţă de lamivudină în ceea ce priveşte îmbunătăţirea aspectului histologic al ficatului la care se asociază şi o reducere sub nivelele determinabile a ADN-ul HBV (sub 300 copii/mL) atât la bolnavii cu AgHBe pozitiv cât şi la cei cu AgHBe negativ, într-o perioadă de 48 de săptămâni. În nici una dintre cele două studii nu s-a observat recădere virală sau rezistenţă la Baraclude.
 „Studiile BARACLUDE au fost cele mai vaste studii clinice care au investigat superioritatea unui medicament antiviral faţă de celălalt în hepatita cronică virală B. Peste 1.600 de persoane din întrega lume au participat la acest program Phase III”, spune prof. dr. C. L. Lai de la Departamentul de Gastroenterologie şi Hepatologie a Univesrităţii din Hong Kong SAR, China.
 În amândouă studiile multicentrice (715 de bolnavi cu hepatită cronică virală B, AgHBe – pozitivi şi 648 de pacienţi cu HBV AgHBe - negativi au fost trataţi cu Baraclude 0,5 mg /zi versus Lamivudină 100 mg/zi timp de 52 de săptămâni) rezultatele după 48 de săptămâni au fost net în favoarea noului agent cercetat, la 90% a participanţilor fiind sesizat o reducere a încărcării virale sub limitele detectabile (comparativ cu 70% dintre bolnavii trataţi cu lamivudină).
 Efectele adverse cele mai frecvente date de Baraclude au fost de genul cefaleei, a durerilor abdominale, fatigabilitate, diaree, infecţii ale tractului respirator superior, insomnie, mialgii.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!