Analizele din laboratoarele private superioare celor din spitale?

on . . Accesări: 4345

analize-medicale.jpgRezultatele analizelor medicale efectuate, în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP), în laboratoarele private din Timiş sunt superioare calitativ celor de la Spitalul Judeţean, deoarece acesta nu are încheiat un contract de service pentru aparate cu firma furnizoare, a declarat dr. Horia Cristian, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş.
"Laboratoarele private care lucrează în PNESSP, altele decât cele ale Spitalului Judeţean, sunt laboratoare care participă la schemele de intercomparare, care sunt nişte scheme de control a prescripţiei, iar Spitalul Judeţean nu participă la această schemă. Ca să fii sigur că aparatele merg, trebuie îndeplinite două condiţii: să ai contract de service şi să participi la schema de intercomparare", a spus dr. Cristian.

Aceasta înseamnă că rezultatele date de un ser-test, la un aparat, trebuie trimis la un alt aparat-etalon, de referinţă, care indică valoarea exactă. Diferenţa dintre rezultate indică marja de eroare. Dacă datele sunt în afara acestei marje, înseamnă că analizele efectuate de primul laborator nu sunt conforme, iar aparatele trebuie reparate. Astfel, opinia şefului CJAS Timiş în ce priveşte calitatea serviciilor prestate este aceea că Spitalul Judeţean nu este în top, ci la bază.
"Degeaba a cumpărat aparate super performante, dacă nu are service la ele, nu poate şti dacă acestea merg bine sau nu", a spus dr. Cristian.

Precizările şefului CJAS Timiş au venit după ce conf.dr. Gheorghe Nodiţi, chirurg la Clinica de Arsuri, Chirurgie Plastică şi Operatorie 'Casa Austria' din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat, într-o conferinţă de presă, că rezultatele analizelor efectuate prin PNESSP foarte multor pacienţi sunt mult diferite de cele efectuate în cadrul spitalului. De asemenea, el a menţionat şi faptul că, în multe cazuri, diagnosticele de trimitere sunt greşite.

În ceea ce priveşte diagnosticul, Horia Cristian a declarat că PNESSP este unul care urmăreşte dacă există riscuri de boală, iar într-o asemenea situaţie medicul de familie trimite pacientul la specialist, cu un diagnostic prezumtiv, tocmai pentru a se stabili dacă are sau nu boala respectivă. "Medicul de familie nu pune diagnostic, ci pune o etichetă de risc şi îl trimite pe pacient la specialist. Afirmaţiile domnului Nodiţi sunt puţin hazardate", a spus Cristian.
În Timiş există opt laboratoare medicale, care au şi certificat de calitate ISO, şi 36 de laboratoare care au schemă de intercomparare, singurele care nu au fiind cele din spitale. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!