ROTATEQ-noul vaccin care protejează copii de rotavirusuri

on . . Accesări: 4158

Rotavirusul, un virus extrem de contagios, cauza comună a bolii diareice acute severe la nou născuţi şi copii mici (sub vârsta de 5 ani), este responsabil pentru sute de mii de spitalizări şi decese anual în întrega lume, numărul deceselor cauzate de această boală fiind estimat la 440.000-600.000 anual, chiar mai mare în ţările în curs de dezvoltare. Rotateq®-noul vaccin contra rotavirusurilor,  produs de firma Merck & Co., Inc, care a obţinut recent autorizaţia de licenţă de la FDA, va proteja copii faţă de această boală.
 Primele experimentele pentru dezvoltarea şi testarea vaccinului au fost începute încă din anii 1980, fiind realizate sub conducerea a trei cercetători renumiţi de la Institutul Wistar şi Spitalul Pediatric Philadelphia, printre care şi prof.dr. Stanley A. Plotkin de la Institutul Wistar, cercetările căruia au contribuit esenţial la dezvoltarea mai multor vaccinuri, printre altele şi vaccinul anti-rubeolic.
 „Rotateq® este rezultatul unei colaborări între cele două instituturi şi o companie farmaceutică renumită pe o perioadă de aproape 25 de ani. Am parcurs un drum lung şi suntem bucuroşi că eforturile noastre s-au soldat cu succes”, afirmă Russel E. Kaufman, preşedintele Wistar.
 Prin co-infectarea culturilor celulare cu mai multe subtipuri de rotavirusuri (WCE, G1, G2, G3, G4, P1) cercetătorii au reuşit să creeze un nou subtip de rotavirus bovin-uman, în structura căruia se regăsesc şi proteinele VP4 şi VP7, care joacă rol în declanşarea răspunsului imun. Compania Merck a preluat proiectul şi a început experimentele pentru dezvoltarea vaccinului în 1991, între anii 1992-2005 fiind realizate un număr important de studii clinice pentru determinarea eficacităţii, a dozei, a posibilităţilor de combinaţie şi a siguranţei vaccinului. Între 2001-2004 compania a condus cel mai vast studiu clinic în acest sens, fiind incluşi 70.301 de nou născuţi din 11 ţări.
 În 4 decembrie 2005 Comitetul de Avizare a Vaccinurilor şi Produselor Biologice Asociate şi a votat unanim pentru aprobarea vaccinului.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!