REMICADE-recomandat acum şi în colita ulceroasă moderat-severă

on . . Accesări: 5864

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) a Agenţiei Medicale Europene (EMEA) este de acord cu aprobarea extinderii indicaţiilor referitoare la Remicade® (Infliximab), a anuţat ieri firma Centocor, Inc şi Schering-Plough Corporation, indicaţii ce vor include tratamentul pacienţilor cu colită ulceroasă moderat-severă care nu au prezentat un răspuns adecvat la tratamentul convenţional, incluzând corticoterapia, tratamentul cu agenţi citostatici de genul azatioprinei şi 6-mercaptopurinei, nu tolerează aceste medicamente sau au contraindicaţii faţă de acestea. La ora actuală în Uniunea Europeană nu există terapii biologice aprobate pentru tratamentul colitei ulceroase moderat-severe, active.
 Opinia pozitivă referitoare la beneficiile date de Remicade se bazează pe rezultatele a două studii mari, randomizate, multicentrice, dublu-orb, ACT 1 şi ACT 2, care au urmărit eficacitatea şi siguranţa infliximabului la bolnavii cu colită ulceroasă moderată-severă, activă, care nu au dat un răspuns corespunzător la terapia convenţională. În total un număr de 728 de pacienţi au fost incluşi în cele două studii, pacienţi la care s-au pus în evidenţă endoscopic leziuni de colită ulceroasă de grad moderat-sever. Pacienţii au fost trataţi cu Remicade în doză de 5 sau 10 mg/kg corp (sau placebo) în săptămânile 0, 2, 6 şi în fiecare a 8-a săptămână timp de 46 de săptămâni. Evaluarea eficacităţii s-a bazat pe un răspuns clinic favorabil, măsurat cu ajutorul scorului Mayo (creştera scorului cu egal sau mai mult de 30% sau cu 3 puncte).
 În studiul ACT 1 un procent de 69% a bolnavilor au prezentat răspuns clinic pozitiv la sfârşitul săptămânii a 8-a (versus 37% a pacienţilor care au primit placebo), procentul a fost de 65% (la sfârşitul săptămânii a 8-a) în studiul ACT 2, versus 29% la bolnavii trataţi cu placebo.
 În ambele studii s-a obţinut un răspuns pozitiv şi susţinut la un număr semnificativ mai mare de bolnavi care au fost trataţi cu Remicade, rata răspunsului favorabil nefind în legătură cu responsivitatea sau refractaritatea la corticoterapie.
 Remicade este un anticorp monoclonal orientat spre TNF-alfa (factorul de necroză tumorală alfa, despre care s-a dovedit că are implicaţii în apariţia bolii Crohn (ileita terminală), a poliartritei reumatoide, în spondilita ankilopoetică, atrita psoriazică, colita ulceroasă, etc.), singurul aprobat în tratamentul bolii Crohn şi a poliartritei reumatoide în America de Nord, Uniunea Europeană, Japonia.
 În ţările Uniunii Europene, infliximab este aprobat la pacienţii cu boala Crohn activă pentru reducerea simptomelor şi îmbunătăţirea condiţiei fizice atunci când celelalte medicamente nu au reuşit să controleze boala sau pacientul nu le poate tolera, fiind indicat totodată şi la bolnavii cu boală activă în puseu cu producerea de fistule.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!