O nouă terapie pentru SIDA este acum disponibilă şi în România

on . . Accesări: 3387

pils.jpgUn nou medicament pentru tratamentul SIDA - Etravirina - este disponibil de acum în România. Noul medicament este recomandat pacienţilor care sunt infectaţi cu virus rezistent la alte tratamente, oferindu-le posibilitatea acestora de a reduce virusul din sânge până la nivel nedetectabil fiind scopul tratamentului anti-HIV. În România sunt înregistrate aproximativ 10.041 pacienţi cu HIV/SIDA, cea mai răspândită modalitate în România în prezent fiind contactul sexual neprotejat.

Prezent la lansare, prof. dr. Jonathan Shapiro, una dintre personalităţile remarcabile pe plan mondial în domeniul HIV/SIDA, a apreciat modul în care este gestionată problematica acestei maladii în România. 'Este un lucru extraordinar ceea ce s-a făcut în domeniu, am fost impresionat de buna organizare şi de modul de abordare al terapiilor. Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' poate constitui un exemplu în domeniu. Nu sunt multe institute care se pot bucura de un astfel de program şi organizare', a afirmat prof. Jonathan Shapiro.
Referitor la un eventual vaccin, Bonaventura Clotet, cel mai mare specialist din Europa în domeniul HIV/SIDA, a spus că se fac în continuare cercetări dar rezultatele nu se pot vedea imediat, mai sunt necesari aproximativ 15 ani. Este foarte important să se cunoască mecanismele ce privesc imunologia, a subliniat specialistul. Până la descoperirea unui nou vaccin noile terapii sunt foarte importante pentru pacienţi.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat că pacienţii cu HIV/SIDA dezvoltă o rezistenţă după o anumită perioadă la tratamente şi de aceea schemele terapeutice trebuie schimbate după un interval de timp. Este în beneficiul bolnavilor ca să apară noi medicamente care să le crească speranţa de viaţă.
Dr. Mariana Mărdărescu de la Institutul 'Matei Balş' a evidenţiat că România se află în zonă cu incidenţă şi prevalenţă HIV/SIDA joasă, că s-a trecut de la afectarea pediatrică la afectarea adulţilor şi se constată în toată lumea o feminizare a celor care fac boala. În România cea mai frecventă cale de transmitere în ultima perioadă este heterosexuală, de la mamă la făt şi nu este de neglijat nici calea de transmitere prin injectare care este în creştere în viitor.
Noul medicament lansat are efect antiviral la pacienţii cu virus rezistent, el se prezintă sub formă de tablete care pot fi administrate şi dizolvate într-un pahar cu apă.

Medicamentul a mai fost aprobat în Elveţia, Rusia, Argentina, Canada, Coreea de Sud şi SUA.
Etravirina nu vindecă infecţia cu HIV sau SIDA şi nu previne transmiterea HIV.
Cele mai frecvente reacţii adverse care au fost înregistrate în urma studiilor efectuate au fost erupţiile cutanate, diareea şi greaţa./Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!