CELEBREX: meta-analiză în sensul clarificării siguranţei cardiovasculare

on . . Accesări: 8458

O vastă meta-analiză a datelor a 42 de studii clinice incluzând 44.380 de bolnavi, prezentată la Întrunirea ªtiinţifică Anuală din noiembrie 2005 a Colegiului American de Reumatologie (ACR) din San Diego, California, arată că administrarea de celecoxib (Celebrex, din grupa inhibitorilor COX-2) nu se asociază cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare trombotice serioase. În cadrul meta-analizei, prezentată de către prof. dr. Lee Simon de la ªcoala Medicală Harvard, a fost evaluată siguranţa cardiovasculară a celecoxibului în comparaţie cu antiinflamatoarele nesteroidiene neselective (AINS ns) sau cu placebo.
  Au fost analizate studiile cu durata de cel puţin două săptămâni până la trei ani, la care au participat bolnavi cu afecţiuni cronice pentru care au urmat tratament cu Celebrex în doze de 200 mg/zi (sau mai mult) sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, fiind urmărită incidenţa evenimentelor trombotice de genul infarctului acut de miocard sau a accidentelor vasculare cerebrale, precum şi rata mortalităţii prin aceste condiţii.
 Nu s-au înregistrat diferenţe significante în ceea ce priveşte incidenţa accidentelor vasculare cerebrale la bolnavii care au primit Celebrex faţă de cei care au luat placebo. În schimb, au fost înregistrate mai multe cazuri de AVC printre bolnavii care au primit AINS ns faţă de cei care au primit Celebrex.
 Numărul atacurilor de cord, deşi a fost mai mare la bolnavii trataţi cu Celebrex faţă de cei care au luat AINS ns (naproxen, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, loxoprofen, acetaminofen), această dieferenţă nu a fost statistic semnificativă, concluzia finală a meta-analizei arătând că administrarea celecoxibului nu se asociază cu un risc mai mare a evenimentelor trombo-embolice ameninţătoare de viaţă comparativ cu placebo sau AINS ns.
 Apariţia hipertensiunii arteriale sau a edemelor a fost observată la un număr semnificativ mai redus de pacienţi care au primit Celebrex faţă de cei care au luat AINS ns, incidenţa insuficienţei cardiace fiind numeric mai redusă printre bolnavii trataţi cu Celebrex.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!