Peste 80 de cazuri de muşcături de căpuşe s-au înregistrat în Buzău și Harghita în intervalul 1-7 mai

on . . Accesări: 1618

PRinc photo of 3 deer ticks rsÎn perioada 1-7 mai, peste 50 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului judeţean de Urgenţă Buzău cu muşcături de căpuşă.


'Peste 50 de persoane care au fost la picnic în zona Ciolanu, dar şi la iarbă verde în parcuri sau spaţii verzi s-au ales cu înţepături de căpuşă şi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe', a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului judeţean de Urgenţă Buzău, Adriana Bratosin.

În Harghita, un număr de 33 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, medicii apreciind că numărul este mult mai ridicat decât în alţi ani.


Directorul Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că cele 33 de persoane provin din întreg judeţul, fiind vorba atât de adulţi, cât şi de copii. Această creştere a cazurilor de muşcături de căpuşe a fost favorizată, în opinia dr. Demeter, de faptul că multe persoane au mers la iarbă verde în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte.

Numărul persoanelor care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe în creştere; specialiştii fac recomandări.


'Numărul este foarte mare şi a fost favorizat de faptul că multe persoane au mers la iarbă verde în această perioadă. Toate cazurile sunt monitorizate şi, dacă apar simptome specifice bolii Lyme, se va impune administrarea de antibiotice', a precizat dr. Demeter.


Acesta a recomandat celor care merg în natură să evite, pe cât posibil, zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele. Dacă au constatat că au fost muşcaţi de căpuşe, cei în cauză sunt sfătuiţi să se adreseze medicului de familie, pentru ca insecta să fie îndepărtată cu mijloace medicale, astfel încât să scadă riscul dezvoltării bolii Lyme, transmisă de aceste insecte.


Potrivit medicului epidemiolog Cornelia Miron, de la Direcţia de Sănătate Publică Harghita, de la începutul anului a fost confirmat în judeţ un caz de boală Lyme, în alte două situaţii în care există suspiciuni fiind aşteptate rezultatele analizelor de laborator.


Anul trecut, în Harghita, 18 persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme. Specialiştii spun că boala Lyme este, de fapt, o encefalită, care nu se vindecă, este lent progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!