Homeopatia - pusă la îndoială

on . . Accesări: 3076

Prestigioasa revistă medicală britanică “The Lancet” a publicat un studiu care pune sub semnul întrebării eficacitatea remediilor homeopate. Conform articolului, această terapie nu are altă acţiune decât placebo, întrucât remediile utilizate în acest domeniu este lipsit de orice substanţă activă, având doar efect psihologic. In utimul timp, specialiştii au constatat că terapiile complementare câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa medicinii moderne. Un loc important îl ocupă şi homeopatia. Cei care practică această metodă, dar şi producătorii de remedii homeopate duc o campanie ofensivă pentru a demonstra beneficiile terapiei.

Ei îşi susţin punctul de vedere prin numeroase studii publicate uneori în reviste medicale de prestigiu. Pe de altă parte, cercetătorii preocupaţi de medicina modernă contestă credibilitatea acestor studii.
Controversele asupra efectelor homeopatiei s-au reaccentuat recent prin articolul publicat în revista “The Lancet”. A fost publicat un studiu elaborat de opt cercetători elveţieni şi britanici, coordonaţi de dr. Aijing Shang (Universitatea din Berna). Specialiştii au analizat 110 studii care comparau efectele homeopatiei cu cele ale unor substanţe neutre (placebo) şi alte 110 studii care confruntau acelaşi efect placebo, dar raportat la tratamentele convenţionale.
   Patologiile avute în vedere au fost foarte variate, de la infecţii respiratorii, alergii, astm, dureri articulare şi musculare până la afecţiuni ginecologice, boli neurologice sau gastrointestinale. Concluzia a fost că homeopatia nu are rezultate notabile faţă de tratamentele alopate.
   Potrivit profesorului Matthias Egger, de la Universitatea din Berna, nu există dovezi care să ateste faptul ca tratamentele homeopate sunt într-adevar eficiente. "Studii serioase şi ample nu arată nici o diferenţă între placebo şi tratamentele homeopate, în timp ce în cazul tratamentelor tradiţionale, diferenţa era întotdeauna clară", afirmă dr. Egger. Totuşi, unii oameni spun că se simt mai bine după ce urmează tratamente homeopate, lucru pe care Egger îl explică însă prin autosugestie.
Conform publicaţiei britanice, "medicii trebuie să fie cinstiţi cu pacienţii lor atât în ceea ce priveşte lipsa efectelor homeopatiei, cât şi referitor la imposibilitatea medicinii moderne de a le rezolva unele probleme".
   Homeopatia, creată în urmă cu două secole de germanul Christian Friedrich Samuel Hahnemann, constă în prescrierea unei substanţe sub formă extrem de diluată capabilă să producă tulburări asemănătoare celor pe care le prezintă pacientul. De exemplu, tratamentul simptomelor determinate de o inţepatură de albină (umflatură, arsură, prurit) se face cu apis melifera – remediu homeopat preparat plecând de la corpul albinei. Cu alte cuvinte, homeopatia funcţionează după principiul "cui pe cui se scoate".

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!