Centru de recuperare neuropsihomotorie pentru copii

on . . Accesări: 3019

copii.jpgUn centru de recuperare neuropsihomotorie pentru copii va fi deschis în comuna harghiteană Sânmartin, ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Directorul clinicii, dr. Demeter Ferecz, a declarat pentru Agerpres că pregătirile pentru inaugurare se află pe ultima sută de metri şi în cel mai scurt timp centrul va începe să funcţioneze. Acesta se va adresa copiilor foarte mici, născuţi cu dizabilităţi, care au deficienţe senzoriale, motorii şi eventual psiho-emoţionale.

Dr. Demeter a explicat că, în această perioadă, are loc şi o examinare a tuturor copiilor născuţi prematur în ultimii şase ani, ştiut fiind faptul că ei sunt cei mai predispuşi la astfel de dizabilităţi. Copiii sunt examinaţi de un grup de specialişti, format din neuropsihiatri, psihologi, kinetoterapeuţi şi pedagogi. Pe baza acestei examinări se vor recomanda tratamente specifice, de la psihoterapie, până la logopedie şi kinetoterapie.

Pentru început centrul va funcţiona în sistem ambulatoriu, părinţii urmând să fie învăţaţi să facă exerciţii cu copiii sau să efectueze masajul specific diferitelor dizabilităţi. În timp, se intenţionează amenajarea unor saloane pentru internarea copiilor şi a mamele lor, mai ales dacă vin din zone îndepărtate ale judeţului.
Dr. Demeter a mai precizat că acest centru ar urma să deservească mii de copii din judeţ, dar şi din afara judeţului.
'Potrivit unei analize efectuate, în fiecare an se nasc prematur aproximativ 100 de copii care sunt predispuşi la deficienţe şi este mare nevoie de un astfel de centru. După cunoştinţele mele, va fi singurul de acest fel din zonă' - a spus directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, clădirea în care va funcţiona centrul de recuperare a fost renovată cu sprijinul fundaţiei 'Serviciul Internaţional pentru Salvarea Copiilor', care funcţionează în Germania, Austria şi Ungaria şi care a asigurat şi o parte dintre dotări. De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a reuşit să pună la dispoziţie restul de echipamente, cu ajutorul Crucii Roşii şi al Fundaţiei Karmel International din Olanda.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!