Clostridium difficile, o ameninţare pentru creşe şi spitale

on . . Accesări: 3697

clostridium-difficile.jpgNumărul persoanelor spitalizate în urma infecţiilor intestinale cu bacteria Clostridium difficile a ajuns în Statele Unite ale Americii să crească anual cu peste 10.000 de cazuri, conform unui nou studiu publicat recent. Această bacterie, rezistentă la o serie de antibiotice, reprezintă o ameninţare obişnuită pentru spitale şi creşe, conform acestui studiu ea fiind răspunzătoare de aproximativ 300.000 de îmbolnăviri în 2005, un număr dublu faţă de cel înregistrat în 2000. Infecţiile cu bacteria Clostridium difficile sunt localizate în colon şi produc diaree şi colite. Această bacterie se înmulţeşte prin spori eliminaţi din organismul infectat prin fecale. Aceşti spori sunt foarte rezistenţi la mijloacele convenţionale de curăţare şi la săpunurile antibacteriene.

În timp Clostridium difficile a devenit rezistentă la anumite tipuri de antibiotice care sunt eficiente încă împotriva altor bacterii din colon. Această tulpină foarte rezistentă a fost rareori detectată înainte de 2000. "Natura acestei infecţii se schimbă, devenind mai severă," a comentat Dr. L. Clifford McDonald de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.
Conform specialiştilor aproximativ 2,3% din totalul de cazuri înregistrate în 2006 au fost mortale, adică aproximativ 5.500 de decese provocate de această bacterie - din nou dublu faţă de rata deceselor înregistrată în 2000. Spitalele americane şi canadiene urmează să introducă o serie de măsuri pentru a limita riscul de infecţie interspitalicească cu această bacterie. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!