Consumul de tutun şi alcool, în creştere în rândul tinerilor

on . . Accesări: 8614

Un studiu realizat în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri a relevat că în 2003 prevalenţa consumului de tutun era de 64%, înregistrându-se faţă de 1999 o creştere de 11%. În acelaşi an, procentul adolescenţilor de 16 ani care au utilizat o băutură alcoolică era de aproximativ 88%, în comparaţie cu 1999 când prevalenţa consumului de alcool era staţionară. S-a constatat o creştere de 3%. În ceea ce priveşte starea de ebrietate, 52% dintre elevi au experimentat această stare faţă de 1999 înregistrându-se o creştere cu 20%.
 Între băuturile utilizate cel mai des de către tineri, aceştia au declarat în proporţie de 67% că au consumat bere, 42,5% au consumat vin şi 23,5% au consumat băuturi spirtoase. Studiul relevă o creştere cu 15% la băuturile spirtoase, cu 22% la bere şi în timp ce la consumul de vin se înregistrează o scădere de 8%.

 
În legătură cu consumul excesiv de alcool se observă, potrivit studiului, că 23% dintre elevi au consumat 5 sau mai multe pahare consecutiv, iar 48% au atins starea de ebrietate. Consumul de tutun la elevi în 2003 era de 28%, reprezentând o creştere de 16% faţă de anul 1999.
 
Ministerul Sănătăţii a decis ca în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice să includă în pachetul de legi privind reforma în sănătate aşa numita taxă pe viciu, respectiv pe tutun şi alcool, iar banii obţinuţi din această taxă să fie utilizată pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate. Astfel, potrivit proiectului de lege menţionat, s-au stabilit ca pentru persoanele juridice care produc s-au importă produse din tutun taxa să fie de 10 euro pentru 1.000 de ţigări, iar pentru tutun taxa să fie de 13 euro/kg.
 
În ceea ce priveşte persoanele juridice care produc s-au importă băuturi alcoolice altele decât bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, s-a convenit ca suma să fie de 200 de euro pe hectolitru de alcool pur sau 2 euro pe fiecare litru de alcool pur.
 
Aceste taxe, potrivit proiectului de lege, ar trebui să intre în vigoare o dată cu aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ. În ceea ce priveşte publicitatea, acelaşi proiect de lege prevede taxe şi pentru publicitate, dar se propune ca acestea să fie aplicate din anul 2007.
 
Studiile realizate atât în şcoli, cât şi în rândul populaţiei în general relevă o creştere a consumului de alcool şi de tutun şi, mai ales, în rândul femeilor.
 Studiul a fost realizat de Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Consiliul Suedez de Informaţii privind alcoolul şi alte droguri, Consiliul Europei.(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!