Campania "HIV Street Art" ajunge în liceele din Bucureşti în săptămâna "Şcoala Altfel"

on . . Accesări: 1770

 

 

 

În săptămâna "Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", campania "HIV Street Art" ajunge în următoarele cinci licee din Bucureşti: "Spiru Haret", "Jean Monnet", "Kretzulescu", "Sf. Sava", "Gh. Lazăr". 

Potrivit unui comunicat de presă al UNOPA remis marţi AGERPRES, campania completează astfel oferta educaţională pe care aceste licee o oferă elevilor cu ocazia săptămânii 'Şcoala Altfel', într-un mod informal, adaptat vârstei acestora, pe un subiect unde nevoia de informare şi educare este mai mult decât necesară.

 

În cele cinci licee va fi prezentată expoziţia de panouri graffiti cu mesajele campaniei, voluntarii UNOPA vor oferi informaţii şi pliante despre infecţia hiv, va fi prezentată o piesă de teatru cu acelaşi subiect, vor fi realizate dezbateri alături de specialiştii UNOPA şi INBI 'Matei Balş' pe subiectul infecţiei hiv, prevenirii acesteia, comportamente la risc, testare, stigma şi discriminare.

'Am considerat important ca hiv Street Art să îşi ducă mesajul şi în licee, pentru că este o campanie care se adresează foarte mult liceenilor. Iar Şcoala Altfel este o ocazie foarte bună pentru astfel de activităţi de educare a elevilor pe un subiect de o importanţă majoră pentru ei şi pentru sănătatea lor. Ceea ce facem noi în această campanie se adresează câtorva mii de elevi din Bucureşti, însă educaţia pentru sănătate ar trebui să devină disciplină obligatorie la toate nivelele de studiu, aşa cum este în multe ţări din lume. Numai printr-o educaţie cât mai timpurie pe teme ce ţin de sănătatea fiecăruia putem genera comportamente responsabile şi putem preveni multe probleme de sănătate', a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA, citat în comunicatul de presă.

Campania este derulată de UNOPA timp de un an, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş' şi Fundaţia 'Prof. Dr. Matei Balş'.

Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că prin imagini vizuale mesajul este mai accesibil şi mai de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă, identificându-se cu publicul ţintă.

Astfel, "hiv Street Art" se adresează tinerilor expuşi la risc, cei care pot avea contacte sexuale neprotejate, pot avea multipli parteneri sexuali, pot fi consumatori de droguri injectabile, pot fi homosexuali, pot practica tatuajul, piercingul, fiind astfel în situaţii la risc de infectare în care trebuie să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

"hiv Street Art" este, de fapt, povestea unei tinere infectate cu hiv. Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etapele vieţii tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea şi autoizolarea, şi până la acceptarea bolii şi a tratamentului care o vor duce către o viaţă normală, cu o familie fericită şi cu copii sănătoşi. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!