Alergiile respiratorii se manifestă mai accentuat în perioada de primăvară

on . . Accesări: 5662

Rinita alergică şi astmul bronşic sunt două manifestări ale alergiilor respiratorii cu simptome mai pronunţate în timpul primăverii. S-a demonstrat că ambele afecţiuni sunt cauzate de inflamaţiile de la nivelul căilor respiratorii. Potrivit specialiştilor, cele două afecţiuni se manifestă de obicei separat, însă, deseori ele se asociază şi acest fapt nu este diagnosticat întotdeauna corect. Specialiştii mai relevă faptul că  impactul rinitei alergice asupra astmului bronşic este recunoscut şi probat prin argumente epidemiologice, funcţionale, clinice şi terapeutice.
 Studii internaţionale relevă că rinita alergică este o problemă globală de sănătate ce poate afecta până la 50% din populaţie, jumătate din pacienţii cu rinită alergică suferă şi de astm, iar până la 80% dintre pacienţii cu astm asociază şi simptome de rinită.
 Rinita alergică este întâlnită în special la copii. Persoanele care suferă de rinită alergică au de obicei simptome cum sunt congestie nazală, strănută, rinoree (curge nasul în continuu), înroşirea ochilor. Aceste simptome sunt frecvent ignorate, considerate ca fiind o simplă neplăcere. Dacă această afecţiune nu este tratată corect, creşte riscul declanşării unui atac de astm putându-se ajunge la spitalizare din cauza agravării astmului.
 Astmul bronşic reprezintă o problemă de sănătate larg dezbătută în lumea întreagă, prevalenţa şi mortalitatea (circa 1,5-3 la 100.000 de locuitori) cauzate de aceste boli inflamatorii cronice fiind în continuă creştere. Studii realizate în România indică faptul că astmul bronşic este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.
 Cercetări recente arată că rinita alergică are un impact major asupra calităţii vieţii persoanelor cu astm prin limitarea capacităţii lor de a participa la diferite activităţi şi de a se concentra la serviciu, la şcoală sau chiar de a avea un somn odihnitor.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!