Caravană stomatologică italiană pentru copiii hunedoreni instituţionalizaţi

on . . Accesări: 3420

Aproape 3.000 de copii instituţionalizaţi, din mai multe judeţe ale ţării, vor beneficia de tratament stomatologic gratuit oferit de echipe de medici italieni în cadrul campaniei umanitare "Zâmbet de copil", transmite corespondentul Rompres. Caravana se află, până la sfârşitul lunii august, în judeţul Hunedoara, urmând să se deplaseze apoi în judeţul Alba, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Hunedoara, Ionela Lazăr. "Este o iniţiativă a medicilor stomatologi italieni, realizată cu sprijinul mai multor sponsori. Echipe de 12-15 medici, care se schimbă periodic, au la dispoziţie o unitate operativă mobilă pe roţi, dotată cu trei scaune stomatologice speciale şi un laborator de sterilizare, toate unicat pe plan mondial. Valoarea unităţii mobile este de un milion de euro", a explicat coordonatorul acţiunii, dr. Christian Riboldazzi.
  Medicii efectuează un control stomatologic al tuturor copiilor instituţionalizaţi, iar în funcţie de problemele acestora i-au decizia efectuării tratamentelor necesare. Acestea se pot repeta de câteva ori, până când pacienţii sunt vindecaţi.
   Zilnic, stomatologii italieni văd peste 25 de copii, tratamentele fiind efectuate în caravana mobilă ce este amplasată în curtea Centrului de zi din Deva. Pentru o comunicare mai uşoară se apelează la serviciile unui translator, dar unele cuvinte de bază au fost scrise, pe un panou, chiar în interiorul caravanei. Toate datele referitoare la pacienţi şi la tratamentele efectuate sunt introduse pe computer, anul viitor urmând să fie monitorizată evoluţia pacienţilor.
   Acţiunea stomatologilor italieni este prima, de acest gen, organizată în judeţul Hunedoara, după anul 1990.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!