Executivul a aprobat proiectul legii care prevede introducerea coplăţii

on . . Accesări: 3256

banul.jpgCseke Attila, ministrul Sănătăţii a prezentat astăzi, în Guvern,legislaţia privind introducerea, de anul viitor, a mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate. Executivul a aprobat proiectul legii care prevede introducerea coplăţii în sistemul medical. După aprobarea legii şi în Parlament, pacienţii vor fi obligaţi să achite o taxă pentru serviciile medicale cu excepţia urgenţelor.  “După mai bine de 7 luni în careproiectul de modificare a Legii 95/2006s-a aflat pe site-ul ministerului în dezbatere publică şi într- o serie de consultări cu asociaţiile profesionale, societatea civilă, comisia de dialog social, astăzi am aprobat în cadrul şedinţei de Guvern proiectul de lege privind coplata.  Actul normativ va intra în vigoare anul viitor, dar numai după ce este acceptat şi aprobat de  către Parlamentul României. Introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că, acest mecanism de coplată, va duce la conştientizarea populaţiei faţă de costurile pentru sănătate şi la responsabilizarea faţă de consumurile proprii de servicii. Coplata  este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătateşi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se  astfel creşterea calităţii asistenţei medicale.

Coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti. Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist si în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 RON/an. Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar.

Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei,  iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 lei
Coplata pentru spitalizarea  de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei/ episod de internare

La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistenta în gestionarea contribuţiilor suplimentare.

Prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aprox. 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sănătate) şi  care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate. De asemenea, NU toate serviciile se vor plăti. Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afectiuni incluse în Programele de sănătate,  pentru afecţiunea de bază: sedintele de chimioterapie, de  radioterapie şi  de hemodializă şi dializă peritoneală etc. În continuare, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite

Categorii de servicii acordate in situatiile de urgenţa medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale - accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc), de muncă, plăgi prin tăiere, împuscare, înţepare, apendicite acute, pancreatita acuta, colecistita acuta, fracturi, etc si urgenţe medicale - infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colica biliara, renala, etc. , dacă pacientul se internează în spital prin UPU, CPU sau Camera de Gardă. Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infectioase acute (meningite, encefalite) pana la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, pana la negativare. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată: pensionari cu venituri sub 700 lei/luna, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fara venituri, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.  Un numar de 8 006 507 de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.Vor plăti coplata 62% dintre cetăţenii României.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!