Noul cod penal va pedepsi eutanasia ca practica medicala

on . . Accesări: 2867

lege.jpgPentru prima data in istoria justitiei din Romania, proiectul noului Cod penal pedepseste eutanasia ca practica medicala. Sub denumirea ”Uciderea la cererea victimei”, articolul 188 din proiectul Codului penal prevede ca „uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 7 ani”.

Textul art. 188 din proiectul Codului penal vizeaza fapta oricarei persoane care ar ucide, la cererea ei, o persoana bolnava incurabil, iar conditiile prevazute corespund, în esenta, conceptului de eutanasie. Codul penal actual nu prevede o reglementare de acest fel, drept consecinta, uciderea oricarei persoane, inclusiv a unei persoane bolnave incurabil, la cererea acesteia, este considerata infractiune de omor simplu sau omor calificat, conform articolelor 174 sau 175.

Conform proiectului noului Cod penal, uciderea la cererea victimei se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 7 ani. Mai mult decât atât, daca instanta va retine si circumstante atenuante judiciare, conform art. 76 alin. (1) din proiect, pedeapsa va putea fi redusa cu o treime, limitele devenind închisoare de la 2 ani pâna 4 ani si 8 luni. Pentru o astfel de pedeapsa se va putea dispune si suspendarea executarii ei sub supraveghere. Ministerul Justitiei justifica introducerea în noul Cod penal a articolului 188 prin trei argumente: primul este acela ca o reglementare similara exista si în alte tari europene, al doilea se refera la preocuparea ca uciderea la cererea victimei sa nu se pedepseasca prea sever conform noului cod, iar al treilea, intentia ca uciderea la cerere sa nu fie luata în considerare ca antecedent pentru omorul calificat în temeiul art. 187 litera e) din proiectul codului nou.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!