Noile reglementări privind programul de lucru din spitale

on . . Accesări: 4775

spital1.jpgMinisterul Sănătăţii a stabilit reglementări şi norme clare de lucru între Unităţile de Primiri Urgenţe şi secţiile de spital. Dr. Ion BAZAC, Ministrul Sănătăţii a dezbătut în cursul zilei de ieri împreună cu managerii principalelor spitale de urgenţă din ţară forma finală a soluţiilor propuse de Ministerului Sănătăţii pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor dintre unităţile de primiri urgenţe şi secţiile de spital.

“Avem soluţii pentru o îngrijire sigură şi fără riscuri”, a declarat Dr. Ion Bazac. În urma acestei întâlniri au fost stabilite 4 măsuri, după cum urmează:
- Internarea obligatorie:
Internarea obligatorie a pacienţilor în stare critică. Dacă starea pacientului necesită abordare pluridisciplinară şi niciunul dintre medici nu doreşte internarea în secţia respectivă, medicul de gardă UPU decide internarea obligatorie. În lipsa unor locuri libere în secţia de profil în care se consideră necesară internarea, pacientul se internează într-o secţie înrudită până la eliberarea unui loc. În situaţii excepţionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-şef UPU şi a conducerii spitalului. Politraumatizaţii se internează obligatoriu, în primele 24 h, în secţiile de chirurgie generală, sau prin acestea, la ATI.

- S-a stabilit crearea “ salonului de observaţie” cu un număr minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării. Salonul e dimensionat de la caz la caz, în funcţie de necesităţile spitalului.

- Alocarea de minim 5% din numărul de paturi ale spitalului la intrarea în gardă, pentru necesităţile UPU. Responsabilitatea raportării locurilor libere până la ora 12  aparţine medicului şef de secţie. Creşterea numărului de ventilatoare pentru pacienţii în stare critică în secţiile ATI de la spitalele de urgenţă.

 - La Bucureşti se va înfiinţa, în 60 de zile, un dispecerat unic pentru  locurile  libere din spitalele de urgenţă.

 Măsurile vor intra în vigoare printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii începând cu luna martie a acestui an.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!