Preşedintele Autorităţii Naţionale
Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a
declarat că instituţia pe care o conduce a elaborat, recent, ordinul privind
normele igienice şi sanitar-veterinare pentru produsele tradiţionale şi
ecologice. Radu Roatiş a precizat că autorităţile nu sunt interesate de ce
anume conţine reţeta unui astfel de produs, păstrându-se astfel secretul producătorului, ci ca tot ceea
ce prepară acesta să se facă în condiţii igienice. "Eu nu-i solicit
secretul reţetei, ci să aibă apă caldă sau rece, să aibă o podea salubră şi tot
ceea ce face să fie igienizat", a spus preşedintele ANSVSA. "Pe mine
mă interesează să fie produs manipulat şi transportat în condiţii de igienă. El
se poate regăsi oriunde. Dacă produce un anume aliment tradiţional în condiţii
de igienă şi respectă trasabilitatea, pe mine nu mă interesează că îl vinde la Sibiu sau la Constanţa ",
a declarat Roatiş.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că importante sunt igiena şi trasabilitatea, adică traseul produsului de la producător până la consumator, pentru ca, în cazul unei toxiinfecţii alimentare, să se poată stabili originea lor. Radu Roatiş a mai spus că ministerul de resort va elabora un ordin privind produsele tradiţionale şi ecologice în perioada imediat următoare, ordin în care se vor regăsi şi normele sanitar veterinare. Preşedintele ANSVSA a spus că, din câte ştie, în România sunt înregistrate peste 1.800 de astfel de produse. /Rompres/
Preşedintele ANSVSA a subliniat că importante sunt igiena şi trasabilitatea, adică traseul produsului de la producător până la consumator, pentru ca, în cazul unei toxiinfecţii alimentare, să se poată stabili originea lor. Radu Roatiş a mai spus că ministerul de resort va elabora un ordin privind produsele tradiţionale şi ecologice în perioada imediat următoare, ordin în care se vor regăsi şi normele sanitar veterinare. Preşedintele ANSVSA a spus că, din câte ştie, în România sunt înregistrate peste 1.800 de astfel de produse. /Rompres/