Obligaţii privind comercializarea alimentelor cu menţiuni de sănătate

on . . Accesări: 3556

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) atrage atenţia asupra unei obligaţii pe care trebuie să o îndeplinească toţi operatorii din industria alimentară care comercializează alimente care au asociate menţiuni de sănătate. Obligaţia constă în înregistrarea de menţiuni de sănătate în lista aflată pe site-ul www.ms.ro, la rubrica "NOU", atât în limba română, cât şi în limba engleză. Regulamentul 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor prevede, la art. 13, ca fiecare stat membru să transmită la CE, până la data de 31 ianuarie 2008, lista naţională a alimentelor care au asociate menţiuni de sănătate şi care se comercializează pe piaţa din România.
  În vederea îndeplinirii acestei prevederi, MSP, care este autoritate responsabilă pentru implementarea acestui regulament, a elaborat, împreună cu ANSVSA, un ordin comun privind întocmirea listei naţionale a menţiunilor de sănătate asociate alimentelor, care a intrat în vigoare la 5 decembrie a.c. Conform acestui document, toţi operatorii care comercializează alimente care au asociate menţiuni de sănătate trebuie să înregistreze aceste menţiuni în lista de menţiuni de sănătate, aflată pe site-ul www.ms.ro, la rubrica "NOU", atât în limba română, cât şi în limba engleză.
 MSP atrage atenţia că nu vor fi înregistrate la MSP, menţiunile de sănătate asociate următoarelor produse: suplimente alimentare predozate de origine animală şi vegetală şi/sau amestecuri ale acestora cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi; plante medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate. Acestea sunt înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform reglementărilor emise de acesta.
 Fiecare dintre operatorii care vor dori să îşi înregistreze menţiunile de sănătate asociate alimentelor, conform ordinului menţionat, va trebui să se înregistreze şi să primească o parolă, pentru a nu se crea disfuncţionalităţi. În vederea obţinerii parolei, operatorii vor trebui să meargă la Autoritatea de Sănătate Publică judeţeană, unde se vor identifica şi vor semna pentru primirea acestor date. Termenul limită de înscriere a menţiunilor de sănătate în lista naţională este 30 decembrie. În sprijinul operatorilor, pe site-ul MSP este afişat Ghidul privind completarea listei alimentelor care au asociate menţiuni de sănătate. De asemenea, în cazul unor eventuale nelămuriri, se pot transmite întrebările la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!