Modificări la legislaţia privind combaterea efectelor tutunului

on . . Accesări: 3462

Ministerul Sănătăţii Publice iniţiază un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 349/ 2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care transpune directiva europeană în legislaţia românească. Proiectul va cuprinde următoarele modificări, care, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2008: pentru pachetele care conţin produse din tutun, cu excepţia produselor din tutun care nu se fumează, chenarul care înconjoară avertismentul general, avertismentul adiţional şi conţinutul de gudron, de nicotină şi monoxid de carbon nu va mai fi inclus în suprafaţa alocată avertismentului, de 30%, 40%, respectiv 10%. O altă modifcare vizează dimensiunea chenarului menţionat mai sus, care va trebui să aibă grosimea între 3 şi 4 mm; iar pentru pachetele cu produse din tutun, altele decât ţigaretele, la care cea mai vizibila suprafaţă depăşeşte 75 cmp, avertismentele prevăzute de lege vor acoperi o arie de cel puţin 22,5 cmp pe fiecare suprafaţă.
 Pentru produsele din tutun care nu se fumează se vor inscripţiona, în limba română, cu urmatorul avertisment: "Acest produs din tutun poate să dăuneze sănătăţii tale şi provoacă dependenţă". Textul avertismentului va acoperi cel puţin 30% din aria externă a suprafeţei pe care este tipărit. Stocul de produse din tutun aflat deja în circuitul comercial la data intrării în vigoare a acestor modificari (1 iulie 2008) şi care nu îndeplineşte condiţiile legii, va fi lichidat în termen de 12 luni. Proiectul de Ordonanţă va fi pus pe site-ul MSP imediat dupa finalizare.
 Aceste modificări se impun ca urmare a neconcordanţelor constatate între textul Directivei Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene privind armonizarea dispoziţiilor legislative, de reglementare sau administrative ale statelor membre cu privire la producerea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun, şi Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care transpune directiva în legislaţia românească. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!