Noi terapii în tratamentul HIV-SIDA

on . . Accesări: 4669

Din octombrie cei afectaţi de HIV-SIDA vor beneficia de un nou tratament - Isentress, produs de compania Merk Sharp & Dhome, produs pentru care Found Drugs Administration a cerut accelerarea înregistrării. El va fi lansat în octombrie, în SUA, iar din 2008 va fi disponibil şi pe piaţa europeană, inclusiv în România. Medicamentul va inhiba o enzimă esenţială în replicarea virală. El va scădea rapid încărcătura virală, crescând numărul celulelor responsabile de apărarea imunitară a organismului, a explicat ªerban Damian, bioinginer medical la compania Merk Sharp & Dhome, cu prilejul simpozionului "Implicaţii sociale ale bolilor secolului XXI", organizat între 7-9 septembrie, la Eforie Nord.
 Medicamentul, potrivit studiilor clinice, a fost bine tolerat, efectele secundare neexistând până în prezent. De asemenea, acesta nu interacţionează cu mecanismele de acţiune ale celorlalte medicamente şi nu necesită asocieri cu substanţe pentru amplificarea efectelor. Noul medicament poate fi asociat cu oricare altă combinaţie de antiretrovirale deja prescrise unui pacient. În prezent, MSD a creat un program de acces rapid la produs până la lansarea sa, inclusiv în România. Până la apariţia sa, în 2008, când va fi disponibil şi pe piaţa din România, medicamentul poate fi utilizat prin programul de accesare rapidă al MSD de către medici. Patru din cele opt centre pentru pacienţii cu HIV-SIDA din România au făcut deja demersuri în acest sens, a precizat ªerban Damian. El a adăugat că actualele criterii de includere în acest program sunt stricte şi severe.
 Încărcătura virală după utilizarea noii terapii ajunge nedetectabilă şi pacientul este un om normal. Sunt studii care relevă că medicamentul poate fi utilizat şi pentru pacienţii care nu au luat alte terapii, a spus ªtefan Damian. Răspunsurile favorabile apar după primele zile de tratament. Compania Merk intenţionează să descopere un vaccin pentru HIV-SIDA pentru care, în prezent, sunt studii de fază II. Nu se ştie dacă aceste studii vor fi finalizate, a mai spus ªerban Damian. Din 10.000 de molecule noi studiate de cercetarea fundamentală, doar 250 intră în testări pentru a crea medicamentul. Dintre acestea doar cinci ajung în teste clinice şi numai o molecură devine un produs. Perioada în care poate deveni un medicament este de 12-15 ani, iar costul pentru un produs este de 800 milioane de dolari. Compania Merk oferă medicamente pentru HIV-SIDA în România cu 90 la sută discount.
 În România sunt înregistraţi aproximativ 7.620 de pacienţi, dintre care sunt trataţi 6.580. Dintre ei, copii sub 15 ani sunt 400, sub 20 de ani - 4.500, iar peste 20 de ani - 1.690. Cele opt centre în care se face tratamentul pentru HIV SIDA sunt Bucureşti, Craiova, Timişoara, Târgu Mureş, Cluj, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Numărul medicilor este sub 100, iar în Bucureşti se tratează 45 la sută dintre pacienţii cu HIV SIDA. Din cei peste 6.400 trataţi, 25 la sută dintre ei dezvoltă rezistenţă la antiretrovirale. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!