Undă verde pilulei anticiclu

on . . Accesări: 3442

SUA au aprobat prima pilulă care elimină complet ciclul menstrual. Va fi primul şi singurul contraceptiv oral indicat pentru a fi luat 365 de zile pe an şi care va permite femeilor să-şi controleze ciclul. Luată zilnic, pilula, denumită Lybrel, administrează doze mici de hormoni similari celor furnizaţi de multe medicamente anticoncepţionale pentru a suprima ciclul menstrual. Este indicată femeilor care consideră că ciclul lor este prea dureros, dezagreabil sau deranjant şi care doresc să se elibereze de calvarul ciclului menstrual.
 Adminstraţia Alimentelor şi Medicamentelor-FDA, agenţia Ministerului Sănătăţii care reglementează în SUA medicamentele, suplimentele dietetice şi produsele biologice, a aprobat pilula ăn data de 22 mai. ”Va fi primul şi singurul contraceptiv oral indicat pentru a fi luat 365 de zile pe an şi care va permite femeilor să-şi controleze ciclul”, susţine Amy Marren de la Wyeth Pharmaceuticals, care preconizează că Lybrel va fi fi disponibil pe bază de reţetă, în iulie. ”Există un număr mare de femei care sunt de părere că este o mare opţiune”.
 Studiile realizate de mai multe companii pe un eşantion de peste 2.400 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, relevă că Lybrel este un contraceptiv la fel de eficient ca şi pastilele anticoncepţionale obişnuite şi care, pe de altă parte, suprimă complet menstruaţia la multe femei în primul an, deşi unele au avut unele sângerări sporadice. Totuşi, FDA subliniază că această incidenţă se poate reduce în funcţie de perioada de timp în care se face tratamentul şi în ultima lună de studiu, ”59 la sută dintre femeile care au luat Lybrel timp de un an, nu au avut nici un tip de hemoragie”. Avizul autorităţilor sanitare dat pilulei a fost bine primită de susţinătorii controlului natalităţii pentru că oferă femeilor o opţiune în plus.
 Unele voci critice au pus deja sub semnul întrebării noul medicament întrebându-se dacă a fost suficient de studiat pentru a avea certitudinea că este complet sigur pentru a suprima menstruaţia pe termen lung. ”Ar putea avea consecinţe importante pentru sănătate pe care nu le cunoaştem”, susţine Christine Hitchock, medic endocrinolog de la Universitatea British Columbia. ”Nu cred că ştim prea bine tot ceea ce face ciclul menstrual pentru a avea încredere că suprimarea lui nu ar avea consecinţe”, a precizat ea.
 Alţii au criticat faptul că pilula ar putea răspândi idei greşite privind ciclul menstrual. ”Cred că oferă o idee greşită privind menstruaţia în viaţa femeilor, mai ales în rândul tinerelor”, este de părere Ingrid Johnston-Robledo, profesor de psihologie şi studii asupra femeilor de la Universitatea de stat New York Fredonia ”Perpetuează o seamă întreagă de atitudini negative şi tabu-uri privind menstruaţia, ca şi cum ar fi un lucru neplăcut, murdar şi ruşinos”.
 Compania şi agenţia guvernamentală asigură că nu există dovezi de risc pe termen lung şi că suprimarea ciclului menstrual ar putea avea efecte benefice pentru femeile care suferă de dureri acute, crampe şi stări de indispoziţie. Nu există motive pentru a presupune că ar constitui un risc în plus, au precizat sursele.
 FDA a amintit într-un comunicat că posibilele efecte secundare ale Lybrel sunt aceleaşi asociate restului pilulelor de control al natalităţii, precum creşterea posibilităţilor de a suferi de eventuale cheaguri de sânge, embolii sau atacuri cardiace. Laboratorul Wyeth, promotor al pilulei şi care are sediul la New Jersey nu a dezvăluit care va fi preţul acestei noi metode anticoncepţionale, prima care protejează împotriva sarcinii întrerupând, în acelaşi timp, ciclul menstrual. ”Riscurile de a folosi Lybrel sunt similare altor anticoncepţionalelor orale obişnuite”, spune Daniel Shames, director al agenţiei FDA care evaluează riscurile medicamentelor. ”Nu credem că va apărea nici o surpriză în folosirea pe termen lung a medicamentului”. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!