Terapie revoluţionară pentru metastazele în cancerul sân.

on . . Accesări: 6369

Roche România a lansat o nouă terapie de primă intenţie pentru stadiul de metastaze în cazul cancerului de sân, care oferă femeilor şansa de a trăi de două ori mai mult fără progresia bolii, susţin specialiştii. În ceea ce priveşte noul medicament numit Avastin, el este singurul medicament care inhibă creşterea reţelei de vase sânge ce furnizează hrană şi oxigen ţesuturilor canceroase. Medicamentul neutralizează proteina care se autodezvoltă, numită factorul de creştere a endotelului vascular şi blochează astfel vascularizarea tumorii şi răspândirea acesteia în organism, adică metastazele.
 În România, drogul a fost lansat pentru metastazele în cazul cancerului de sân, dar se află deja din 2004 într-un trial care se desfăşoară la Institutul de Oncologie Bucureşti, cât şi în alte institute din ţară pentru cancerul colo-rectal.
 Potrivit directorului Roche România, Dan Zavade, noul medicament mai poate fi utilizat şi se studiază în acest moment posibilitatea utilizării în cazul metastazelor cancerului pulmonar şi a cancerului renal. Potrivit Dr. Florin Băcanu, oncolog la Spitalul Clinic "Sf. Maria", acest medicament este o noutate aşteptată de specialişti. El a subliniat că sub acest tratament pacientele evoluează mai bine şi a exemplificat cu un caz al său în care pacienta, care iniţial a avut cancer de sân, a făcut şi metastaze hepatice şi pulmonare, dar la un an după această terapie dispăruseră metastazele pulmonare. Dr. Florin Băcanu a subliniat că, prin această nouă terapie, pacienţii trăiesc mult mai mult şi mult mai bine. Referindu-se la ceea ce înseamnă această afecţiune, specialistul a reliefat faptul că strategia tuturor este de a face pacientele să supravieţuiască un termen cât mai lung şi în condiţii cât mai bune, astfel încât chiar să-şi desfăşoare activitatea obişnuită.
 Medicamentul încă nu este trecut în Programul naţional pentru medicamente compensate. Dan Zamonea, reprezentantul Roche pentru România, a subliniat că în acest moment se reanalizează Programul naţional şi se reintroduc noi terapii în cadrul Programului Naţional pentru Oncologie şi este posibil ca acest medicament să poată fi şi el introdus astfel încât cât mai mulţi pacienţi să poată avea acces la el. Costul unui tratament pe lună depinde de greutatea corporală a pacientului şi de alţi indicatori, dar în medie este cam o mie de lei pe lună.
 În România sunt anual cam 300.000 de cazuri noi de diferite forme de cancer, dintre care 6.000 sunt de cancer mamar. Noua terapie reduce, potrivit doctoriţei Dana Stănculeanu, de la Institutul de Oncologie Bucureşti, cu 52% progresia bolii. Din fondurile alocate pentru Programul Oncologic din acest an, 20% sunt pentru moleculele scumpe, a subliniat dr. Stănculeanu.
 Anual, peste un milion de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate în lume şi reprezintă cauza a peste 400.000 de decese. Cancerul de sân metastatic este cauza numărul unu în decesele provocate de cancer la femeile sub 55 de ani.
 Specialiştii au subliniat că Avastin este primul şi singurul agent antiangiogenic care a demonstrat o îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor şi/sau stoparea progresiei bolii care a dus la prelungirea vieţii bolnavilor de cancer colo-rectal, sân, plămâni sau rinichi. În Europa, Avastin a fost aprobat pentru prima oară în ianuarie 2005, după ce fusese aprobat încă din februarie 2004 în SUA ca tratament de primă intenţie pentru pacienţii cu cancer colo-rectal metastatic. De atunci şi până azi, Avastin a primit a doua aprobare în iunie 2006, în SUA pentru tratament de linia a doua a pacienţilor cu cancer colo-rectal metastatic, iar în urma recenziei ulterioare, primul inhibitor mondial al angiogenezei a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA), în octombrie 2006, pentru tratamentul cancerului pulmonar. În august 2006, dosarul pentru înregistrarea aceloraşi indicaţii a fost trimis şi Uniunii Europene. În februarie 2007, autorităţile japoneze au dat recomandarea pozitivă pentru folosirea Avastin la pacienţii cu cancer colo-rectal avansat sau recurent. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!