Blocantul interleukinei-1 este sigur şi eficient pentru tratamentul diabetului

on . . Accesări: 4661

Tratamentul cu anakinra, un antagonist recombinat al receptorului interleukinei-1 (IL-1) umane îmbunătăţeşte sigur şi eficient glicemia şi funcţia secretorie a celulelor beta la pacienţii care suferă de diabet zaharat tip 2, relatează un nou studiu. Este cunoscut faptul, că pacienţii cu diabet zaharat tip 2 au un nivel mai scăzut al anatagonistului de receptori ai interleukinei-1 în teritoriul insulelor pancreatice. Prin contracararea efectului IL-1 beta, acest antagonist protejează celulele beta de la leziunile induse de glucoză şi moartea celulară.
 În studiul lor, dr. Marc Y. Donath, de la University Hospital din Zurich, Elveţia şi colegii lui au evaluat rezultatele de la 70 de pacienţi diabetici care au fost randomizaţi la anakinra 100 mg pe zi sau placebo timp de 13 săptămâni. Rezultatele trialului au fost publicate în numărul din 12 aprilie al revistei The New England Journal of Medicine.
 Pacienţii care au primit anakinra au avut un nivel al hemoglobinei glicozilate cu 46% mai scăzut decât subiecţii de control (p = 0,05). În plus, nivelul markerilor de inflamaţie a scăzut la bolnavii trataţi cu anakinra, inclusiv al proteinei C reactive şi al interleukinei-6.
 Nu au fost găsite diferenţe semnificative între cele două grupuri în ceea ce priveşte rezistenţa la insulină, expresia genelor la nivelul muşchilor scheletali controlată de insulină, nivelul adiponectinei serice, sau indicele de masă corporală.
 Nu au fost observate efecte adverse severe la cei care au folosit anakinra şi la nici unul dintre aceşti bolnavi nu a apărut hipoglicemie simptomatică, au relatat autorii.
 Într-un editorial însoţitor, dr. Kristina I. Rother, de la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases din Bethesda, Maryland a subliniat: „cu toate că rezultatele cu anakinra deschid o nouă pagină în tratamentul diabetului prin demonstrarea faptului că inhibarea citokinelor poate restabili secreţia de insulină, scopul final este îmbunătăţirea controlului glicemic fără necesitatea terapiilor triple sau cvadruple, precum şi prevenirea morţii celulelor beta”.
 
N Engl J Med 2007;356:1500-1501,1517-1526.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!