Un nou inhibitor al bolilor inflamatorii intestinale

on . . Accesări: 3058

Saccharomyces boulardii are rol inhibitor în cadrul afecţiunilor inflamatorii intestinale prin blocarea celulelor T de la nivelul ganglionilor mezenterici. Saccharomyces boulardii este o drojdie rezistentă la acţiunea sucului gastric şi intestinal, a antibioticelor şi a sulfamidelor. Probioticele sunt microorganisme capabile să exercite efecte benefice asupra gazdei prin rolul pe care îl au asupra ecosistemului intestinal, fiind considerate ca un mijloc de vehiculare a principiilor active(enzime, peptide imunomodulatoare, substanţe antibacteriene), la locul de acţiune la nivelul tubului digestiv. În timpul tranzitului intestinal exercită un efect fiziologic şi pot modifica în mod semnificativ metabolismul microflorei intestinale şi interacţiunile dintre această microfloră şi mucoasă.
 Mai multe studii au demonstrat în trecut că preparatul oral de E. coli Nissle 1917 a fost la fel de eficace ca şi mesalazina pentru prevenirea recidivelor din cadrul bolii Crohn (BC) şi din cadrul rectocolitei ulcero-hemoragice (RCUH). Trei studii pilot sugerează că Saccharomyces boulardii ar putea fi eficace în menţinerea remisiunii din RCUH şi BC. Mecanismele de acţiune ale probioticelor nu sunt foarte bine documentate. Unele probiotice par a fi în măsură să inhibe activarea NFκB şi să moduleze expresia COX 2. Alte tulpini permit reducerea permeabilităţii intestinale şi creşterea expresiei citokinelor antiinflamatoare ca interleukina 10. În prezentul studiu cercetătorii au folosit un model animal de boală inflamatorie intestinală pentru a studia efectul administrării de Saccharomyces boulardii asupra pierderii în greutate şi asupra inflamaţiei intestinale. Rezultatele obţinute au arătat că drojdia scade severitatea inflamaţiei prin reducerea producţiei de citokine proinflamatoare(INFγ, IL-1β, TNFα, IL 6). Saccharomyces boulardii favorizează acumularea celulelor T secretoare de INFγ la nivelul ganglionilor mezenterici fapt corelat cu scăderea numărului acestor imunocite la nivelul colonului. Acţiunea antiinflamatoare a Saccharomyces boulardii a fost de asemenea asociată cu scăderea nevelului de activare al factorului NFκB la nivelul colonului. Aceste efecte au fost de asemenea observate la şoarecii sănătoşi la care Saccharomyces boulardii a fost asociat cu creşterea adeziunii limfocitelor de epiteliu.
 Cu toate că mecanismele de acţiune ale Saccharomyces boulardii nu sunt în totalitate documentate lucrarea de faţă demonstrează că aceste drojdii exercită efecte antiinflamatoare prin creşterea fenomenelor de “homing” de la nivelul celulelor.Th1 spre ganglionii limfatici. În timp ce Saccharomyces boulardii şi-a demonstrat capacitatea de prevenire a diareei asociată tratamentului cu antibiotice şi a recidivelor din infecţiile cu C. difficile, confirmarea rolului său antiinflamator ar trebui să constituie scopul unor studii efectuate la bolnavi nu doar cu patologie inflamatorie ci şi la pacienţii cu intestin iritabil.
 
Hépato-Gastro, vol. 14, n° 2, mars-avril 2007
 
Sursa: www.labinfo.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!