Isosorbid mononitrat intravaginal eficient pentru inducerea travaliului

on . . Accesări: 3115

Isosorbid mononitratul aplicat intravaginal este sigur şi eficient pentru dilatarea colului uterin şi inducerea travaliului în cazul depăşirii termenului naşterii, susţine un raport publicat în numărul din ianuarie al revistei American Journal of Obstetrics & Gynecology. „Isosorbid mononitratul nu este mai eficient pentru inducerea travaliului şi dilatarea colului uterin decât prostaglandinele, dar pare să fie mult mai avantajos pentru făt, deoarce până în prezent nu există nici un raport despre hipertonia muşchiului uterin cauzat de acest medicament, iar pacientele sunt mai mulţumite cu posibilitatea aplicării în mod ambulator”, a declarat pentru Reuters Health dr. Maria Bullarbo de la Sahlgrenska University Hospital din Gothenburg, Suedia.
 Dr. Bullarbo şi colegii ei au urmărit efectul isosorbid mononitratului administrat intravaginal (40 mg) asupra dilatării colului uterin, respectiv inducerea travaliului la 200 de femei aflate cel puţin în a 42.-a săptămână de sarcină şi fără semne de dilataţie ale cervixului.
 Travaliul s-a instalat înaintea controlului din ziua următoare la 22 din cele 100 de femei tratate cu isosorbid mononitrat intravaginal şi la 8 din cele 100 de paciente care au primit numai placebo.
 Douăzeci de paciente care au intrat în travaliu în primele 24 de ore după administrarea isosorbid mononitratului au născut pe cale vaginală fără complicaţii, iar la celelalte două s-a efectuat operaţia de cezariană din cauza distress-ului fetal.
 Rezultatele neonatale nu au fost diferite la cele două grupuri, dar mai multe mame care au primit isosorbid mononitrat au acuzat cefalee după tratament faţă de cele din grupul placebo. Greţurile au fost de asemenea mai frecvente la femeile tratate cu substanţa activă.
 Cele mai multe paciente au fost mulţumite sau foarte mulţumite cu tratamentul aplicat şi ar fi recomandat procedura pentru alte femei care se află într-o situaţie asemănătoare.
 „Probabil cel mai important factor care trebuie subliniat aici, etse reducerea substanţială a costurilor de spitalizare cu ajutorul acestui tratament ambulator”, a declarat dr. Bullarbo.
 „Suntem puţin dezamăgiţi de faptul că am indus travaliul la numai 22% a femeilor”, dar „se pare că travaliul se instalează mult mai greu la gravidele care au depăşit deja termenul”, a mai adăugat cercetătoarea.
 
Am J Obstet Gynecol 2007;196:50.e1-50.e5.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!