Întrebări şi răpunsuri despre bevacizumab şi cancerul colorectal

on . . Accesări: 2988

Bevacizumab (Avastin) este un anticorp monoclonal care, in experimentele de laborator, s-a dovedit ca se leaga si inhiba actiunea factorului de crestere a endoteliului vascular (VEGF). VEGF este o substanta ce se leaga de anumite celule pentru a stimula formarea unor noi vase sanguine. Prin legarea VEGF de Bevacizumab este inhibata angiogeneza. Bevacizumab sporeste efectul chimioterapiei, dar se pare ca nu are nici un efect daca se administreaza singur la pacientii cu cancer colo-rectal.
 
Ce sunt anticorpii monoclonali?
 
Anticorpii sunt substante produse de sistemul imun ca raspuns la patrunderea substantelor straine in organism, cum ar fi virusi, bacterii, toxine. Ei sunt niste mecanisme de aparare naturala a organismului si ajuta la distrugerea acestor substante straine. Anticorpii monoclonali sunt anticorpi produsi in laborator cu scopul sa tinteasca o parte foarte specifica a substantei straine (antigen). Datorita acestei precizii, este de asteptat ca sa fie mai eficienti decat chimioterapia standard.
 
Ce sunt inhibitorii angiogenezei?
 
Inhibitorii angiogenezei impiedica formarea noilor vase de sange, inclusiv a celor ce inconjoara si aprovizioneaza celulele canceroase cu oxigen si substante nutritive necesare supravietuirii si dezvoltarii lor. Impiedicand aprovizionarea cu sange, inhibitorii angiotensinei pot reduce cresterea celulelor canceroase si astfel duc la incetinirea cresterii in dimensiunii si diminuarea tumorii.
 
Cum se foloseste bevacizumab?
 
Bevacizumab-ul se foloseste in tratamentul cancerului de colon sau rect care a metastazat deja. Medicamentul se administreaza alaturi de combinatia chimioterapica cunoscuta ca IFL (irinotecan, 5-fluorouracil (5-FU) si leucovorin).
 
Vindeca bevacizumab cancerul colorectal matastatic?
 
Nu, bevacizumab nu vindeca cancerul colorectal metastatic. In selectiile clinice s-a observat o mai lunga supravietuire si un mai bun control al tumorii la pacientii care au primit combinatia IFL plus bevacizumab, fata de cei care au primit tratament cu IFL fara bevacizumab. Pacientii care au primit Bevacizumab au supravietuit cu aproximativ 5 luni mai mult. Deasemenea, durata medie de timp pana ce tumora a reinceput sa creasca sau pana ce au aparut noi tumori a fost cu aproximativ 4 luni mai lunga fata de pacientii care nu au primit Bevacizumab.
 
Cum se administreaza bevacizumab?
 
Bevacizumab-ul se administreaza intravenos la fiecare 14 zile.
 
Care sunt posibilele efecte adverse ale Avastinului?
 
Efecte adverse majore:
- perforatie gastrointestinala (ce necesita interventie chirurgicala);
- incetinire a vindecarii ranilor;
- hemoragii ce pot duce la accidente vasculare cerebrale sau moarte (in special la pacienti cu cancer bronhopulmonar);
- insuficienta cardiaca la anumiti pacienti (la aceia care au mai primit tratament pentru cancer, ce a putut afecta miocardul);
- afectiuni renale.
 
Alte efecte adverse:
- hipertensiune arteriala;
- astenie/ adinamie;
- tromboflebita;
- diaree;
- leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange);
- cefalee (dureri de cap);
- inapetenta (scaderea poftei de mancare).
 
Sursa: www.sfaturimedicale.ro

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!